Nasrah Habiballah nieuwe NOS-correspondent in Israël en Palestijnse gebieden

YouTube

Nasrah Habiballah, een journaliste uit de NOS-stal die zich sinds 2010 bewezen heeft binnen de omroep, wordt per 1 januari de nieuwe NOS-correspondent in Israël en de Palestijnse gebieden. Ze is momenteel verslaggeefster in Rotterdam en Den Haag. In het verleden studeerde ze onder meer in Haifa en in Birzeit. Volgens de NOS beschikt Habiballah ‘al over een ruim netwerk in zowel Israël als de Palestijnse Gebieden’. In 2008 en 2009 werkte ze echter ook voor de Palestijnse jeugdorganisatie Palestinian Youth Association for Leadership and Rights Activation (PYALARA). NGO-monitor is zeer kritisch over deze organisatie, die terreur verheerlijkte. Later werkte Habiballah ook voor de Israëlische ngo Shatil.

Shatil
Habiballah doorliep de school voor journalistiek in Tilburg. Ook studeerde ze twee jaar Conflictstudies aan de Haifa University in Israël en een half jaar Arabisch aan de Birzeit University in de Palestijnse Gebieden. Ze spreekt Hebreeuws en Arabisch, maar kan ook Engels. Vanaf 2010 was ze af en aan verbonden aan de NOS. Zo werkte ze onder meer als editor en als redactielid van het Jeugdjournaal en het Zapp Weekjournaal. Tussendoor werkte ze een half jaar in Israël ook voor Shatil, een Israëlische ngo die bruggen wil slaan tussen Israëli’s en Arabieren. Sinds 2020 was Habiballah de NOS-regiocorrespondent voor Rotterdam en Den Haag, vanwaar ze multimediaal werkte.

PYALARA
Uit Habiballah’s cv op Linkedin blijkt dat ze in 2008 en 2009 werkte voor de Palestijnse organisatie PYALARA, ook wel het Palestinian Youth Association for Leadership and Rights Activation. Dit is een jeugdmedium met een krant en tv-show, maar ook een organisatie die onder andere seminars en trainingen organiseert voor jongeren. De krant wordt verspreid in scholen van de Palestijnse Autoriteit en de VN-organisatie UNWRA. Volgens Palestinian Media Watch heeft de PYALARA in het verleden zelfmoordterroristen verheerlijkt in tv-shows voor kinderen en jongeren. Meer informatie over de PYALARA treft u hier. In zijn persuitingen heeft de NOS niet vermeld dat Habiballah voor deze Palestijnse club heeft gewerkt.

‘Droombaan’
Habiballah zegt tegen de site van de NOS dat ze haar droombaan nu gevonden heeft. “In deze baan komt voor mij alles samen: werken als correspondent in het gebied waar ik graag ben voor een organisatie waar ik nu al met zo veel liefde voor werk. Het is een ontzettend interessante regio en ik kan niet wachten om aan deze droombaan te beginnen,” aldus de journaliste. “Ik ben ervan overtuigd dat mijn persoonlijke connectie met het gebied ertoe leidt dat verschillende standpunten en unieke verhalen tot mij komen, en dat ik die kan verwerken tot inzichtelijke verhalen voor de NOS.”

‘Geweldige drive’
NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff is blij met de aanstelling van Habiballah. “Nasrah is een ervaren multimediale journalist met een geweldige drive en een gezonde dosis Rotterdamse nuchterheid,” zegt hij op de NOS-site. “In zo’n gespannen regio als Israël en de Palestijnse gebieden waar je als journalist te maken hebt met een enorm krachtenveld van opinies en belangen zijn die eigenschappen essentieel. We zijn ontzettend blij met haar op die plek, en denken dat ze met echt nieuwe, frisse perspectieven kan komen.”

Groot verloop
Habiballah (34) volgt Ties Brock (31) op, de huidige NOS-correspondent. Hij kwam in drie jaar geleden naar Israël en de Palestijnse gebieden. Per 1 januari keert hij terug naar Nederland. Het is nog onduidelijk wat hij precies gaat doen. Volgens critici zou hij te eenzijdig over het conflict tussen Israël en de Palestijnen hebben bericht. Hij en zijn voorgangers kregen vaker te maken met ongezouten kritiek. Eerdere correspondenten werd verweten Israël te snel als dader en de Palestijnen te gemakkelijk als slachtoffers te behandelen. In 2015 barstte er discussie los na een item over waar het broodje falafel vandaan komt: Israël of de Palestijnse gebieden? ‘Steek je hoofd niet in een pita’, schreef columnist Brigitte Wielheesen.

Los daarvan was er in de afgelopen jaren een groot verloop in NOS-correspondenten in Israël en de Palestijnse gebieden: met Habiballah erbij zijn er sinds 2010 zijn vijf achtereenvolgende correspondenten geweest.


Lees ook:
Ties Brock nieuwe NOS-correspondent Israël en Palestijnse gebieden

Buitenlandredacteur Ties Brock (28) van Nieuwsuur wordt de nieuwe NOS- en Nieuwsuur-correspondent in Israël en de Palestijnse gebieden. Hij volgt Arlene Gelderblom op, die het na krap twee jaar voor gezien houdt. Brock heeft in vijf jaar tijd een komeetachtige carriere gemaakt. In Israël en de Palestijnse gebieden wordt hij volgens kenners in het diepe gegooid, vooral omdat het een post is waar velen een mening over hebben. 

Categorie: | |

Home » Nieuws » Nasrah Habiballah nieuwe NOS-correspondent in Israël en Palestijnse gebieden