Kunstobject in Synagoge Groningen genomineerd voor design-award
Het kunstobject Thuis in de vaste collectie van Synagoge Groningen is genomineerd voor een Dezeen Award. Dat maakten de makers van designbureau Studio 212 Fahrenheit vorige week bekend. Het is een ‘gouden’ doos waar bezoekers in kunnen lopen. In 1940 bestond de Joodse gemeente in Groningen uit ruim drieduizend leden. De 3.064 Davidsterren in ‘Thuis’ symboliseren hun aanwezigheid in deze synagoge en in de samenleving. De Dezeen Awards zijn de jaarlijkse prijzen op het gebied van architectuur, interieur en design. De uitreiking wordt georganiseerd door Dezeen, ‘s werelds meest bekende designmagazine.
Hoewel het object van goud lijkt, is is gemaakt van messing en heeft het een goud gele kleur. Het is dezelfde kleur als de Aron Hakodesj of Hechal, die beneden recht tegenover Thuis staat. Een voor een zijn de Davidssterren handmatig aan de wanden van het object bevestigd. ‘Het licht aan de binnenkant van de kubus symboliseert het leven en het behoud en de betekenis van de Joodse identiteit’, aldus de ontwerpers van Studio 212 Fahrenheit. Op het balkon van de sjoel staan naast Thuis ook nog gebruiksvoorwerpen en historische objecten. Ook zijn er films en foto’s van weleer te zien.
Thuis is dus bedekt met 3.064 Davidsterren. Iedere ster staat voor een Joodse inwoner van Groningen. Voor hen was de stad ooit een ‘thuis’. De synagoge benadrukt dat het allerlei verschillende mensen waren: van jong tot oud en van arm tot rijk. Ongeveer tweehonderd sterren in het object zijn open gelaten: er komt licht in het huis. ‘Deze open sterren symboliseren de overlevenden, de Joodse Groningers die de oorlogsjaren overleefden’, aldus Synagoge Groningen. Van de Joodse Groningers werden er in de Sjoa ruim 2.800 vermoord.
Lees ook:
Nieuwe expositie Joods Groningen onder grote belangstelling geopend
Met veel enthousiasme en onder grote belangstelling is in de synagoge van Groningen de nieuwe permanente expositie over Joods Groningen geopend. Dat gebeurde zondag in het bijzijn van René Paas (CDA), Commissaris van de Koning van Groningen, die op de knop drukte voor de opening. Voor de sjoel was het het eerste grote evenement na corona: er waren tientallen gasten aanwezig. In de tentoonstelling kunnen bezoekers meer te weten komen over de geschiedenis van Joden in Groningen en de grensstreek.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren