Rondreizende expo ‘Drie generaties Joden in Nederland’ op afspraak te zien in Doorn

J. De Jong

In Kasteel Moersbergen in Doorn is momenteel een besloten expositie te zien van kunstenares Jehuda de Jong. Het gaat om een tentoonstelling ‘Drie generaties Joden in Nederland’ waar mensen alleen op boeking naartoe kunnen. Dat komt door de coronacrisis, die ervoor zorgt dat musea en tentoonstellingen gesloten zijn. Voor deze expositie is dus een uitzondering gemaakt omdat bezoekers kunnen langskomen op afspraak. De kelders van het kasteel zijn aan De Jong ter beschikking gesteld door de bewoners van Moersbergen. De expositie is tot 1 maart in Doorn, waar zij zelf woont, te zien.

De Jong exposeerde in het kader van 75 jaar vrijheid, in september en oktober in de voormalige synagoge van het Twentse Borne. In ‘Drie generaties Joden in Nederland’ probeert ze Joodse families een gezicht te geven. Dat doet ze met beeld en geluid. Voordat ze aan het project begon, kwam de kunstenares in aanraking met Anna de Leeuw-Samuel uit Borne. “Haar kleindochter Odette uit Amsterdam reageerde op mijn oproep om mee te werken aan een tentoonstelling. Daarvoor zocht ik Joodse families van minstens drie generaties. Dat bleek niet bepaald gemakkelijk. Als ze er nog zijn, willen ze niet altijd in de openbaarheid treden,” zei De Jong eerder tegen Tubantia.

In de audiovisuele tentoonstelling portretteert De Jong verschillende Joodse familes. Het gaat om grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen. De families komen tot leven middels foto’s, tekeningen en ingesproken teksten. De beelden zijn opgenomen in een aantal panelen waar de bezoekers tussendoor lopen.  Aan de muren hangen grote afdrukken. In de expositie laat de kunstenares textiel, kleine keramieken objecten en varianten op de Tora zien. Ook is er een audiotoer waarbij mensen met hun telefoontjes QR-codes kunnen scannen en kunnen luisteren naar de verhalen. Boekingen kunnen gemaakt worden via deze link.

Lees ook:
’75 FACESTORIES, Nederlandse Joden 75 jaar na de bevrijding’ – voorpublicatie
Bijna 75 jaar geleden werd Nederland bevrijd en was de Tweede Wereldoorlog ten einde. Om 75 jaar vrijheid te markeren brengen tekstschrijfster Els Quaegebeur en fotografe Julie Blik 75 Nederlandse Joden in woord en beeld in het boek 75 FACESTORIES. De korte, persoonlijke verhalen en portretfoto’s zijn gesorteerd per decennium na 1945.






Categorie: |

Home » Nieuws » Rondreizende expo ‘Drie generaties Joden in Nederland’ op afspraak te zien in Doorn