Ronny Naftaniel: ‘Als Icke spreekt, moeten we hem overstemmen’

BNNVARA

De komst van complotdenker en Holocaust-ontkenner David Icke doet veel stof opwaaien in de samenleving. Velen vinden dat hij op 6 november niet mag spreken op de Dam, waar Samen voor Nederland – een parapluorganisatie voor verschillende anti-overheidsclubs – dan een demonstratie organiseert. Intussen roeren tegendemonstranten zich. Het CIDI komt met een fluitjesdemonstratie en de actiegroep Mokum tegen Fascisme heeft eveneens een demonstratie tegen Icke aangekondigd. Ronny Naftaniel is mede-initiatiefnemer van de fluitjesactie, die bedoeld is om Icke te overstemmen tijdens zijn toespraak. Aan Jonet.nl vertelt hij wat hem beweegt.

Amsterdam-Blaast-Icke-Weg
Hoe ben je op het idee gekomen om een actie met fluitjes, potten en pannen te organiseren? “Adjunct-directeur Naomi Mestrum van het CIDI heeft afgelopen week in radioprogramma Dit is de Dag opgeroepen tot de demonstratie,” vertelt Naftaniel. “Het leek haar een goed idee om Icke, mocht hij toch naar Amsterdam komen, dan met fluitjes te overstemmen. Daar heb ik op ingehaakt.” De oud-CIDI-directeur roept iedereen op om met hem op 6 november in de hoofdstad te demonstreren tegen de omstreden Brit: ‘Amsterdam-Blaast-Icke-Weg’.

“Amsterdam moet geen podium geven aan een antisemitische complotdenker die werkelijk op de vreselijkste manier antisemitische taal uitkraamt; terwijl hij dan ook met een stalen gezicht zegt dat hij geen antisemiet en Holocaustontkenner is. Hij hitst mensen op en is kwalijk bezig, waardoor mensen gaan geloven in zijn complotten van kwaadaardige reptielen. Dat wordt overgenomen door Forum voor Democratie en hun leider Thierry Baudet, die op dezelfde wijze met een stalen gezicht zegt dat hij Icke niet kent. En dat terwijl hij hem een aantal maken heeft geciteerd,” aldus Naftaniel.

Gevaarlijk
Naftaniel noemt de toename van samenzweringstheorieën gevaarlijk. “Het holt de democratie uit en uiteindelijk krijgen daarvan weer de Joden de schuld.” Hij kijkt onder andere naar Baudet. “Toen ik voorzitter van het Centraal Joods Overleg was, heb ik de procedure aangespannen tegen Baudet, omdat hij de maatregelen tegen corona vergeleek met de Holocaust. Daar bagatelliseerde hij de Sjoa. Hij is daarvoor veroordeeld.” Naftaniel: “Ik vind dat wij als Joodse gemeenschap weerbaar moeten zijn. Wij moeten dit niet over onze kant laten gaan. Kijk niet weg, want voordat je het weet word je erdoor ingehaald.”

‘Geen antisemiet’
Er zijn mensen die zeggen dat Icke helemaal geen antisemiet is en voor liefde en vrede staat. Hoe kijkt Naftaniel daar tegenaan? “Dat is net zo leugenachtig als een Baudet die zegt Icke niet te kennen. Deze mensen denken dat antisemitisme gelijk staat aan geweld tegen Joden en aan Auschwitz. Maar antisemitisme heeft juist geleid tot Auschwitz. Aan de massamoord op zes miljoen Joden is een hetze en het degraderen van Joden tot ongedierte vooraf gegaan. Dat hebben deze aanhangers van Icke niet door. Of ze hebben het wel door, maar verhullen het. Dat is natuurlijk nog veel erger.”

Overstemmen
Hoeveel mensen er op 6 november komen fluiten, weet Naftaniel nog niet. “Ik roep iedereen op om met fluitjes en ander materiaal lawaai te komen maken. Als Icke spreekt, moeten we hem overstemmen.” De kans bestaat dat de Brit op zijn woorden let en niets antisemitisch zal zeggen, weet hij. “Alleen al het feit dat die man in Amsterdam bij het monument staat dat die Nederlanders herdenkt die hun leven voor de vrijheid hebben gegeven, is gevaarlijk. In video’s en films is te zien hoe antisemitisch Icke bezig is, dus dat zegt ook genoeg.”

‘Geen Icke in onze wijk’
Mokum tegen Facisme, een linkse actiegroep, zal op 6 november ook gaan demonstreren. Ze zijn bezig met het organiseren van een tegenprotest met de leus ‘Geen Icke in onze wijk!’ Naftaniel: “Andere groepen komen ook en dat lijkt me goed. Hoe meer hoe beter. Ik ga daar op een fluitje blazen, samen met een hele hoop andere mensen. Ik ga daar gewoon staan en hoop dat er veel mensen komen. Het CIDI zal het organiseren en heeft ook een vergunning aangevraagd bij de gemeente Amsterdam.”

Beeld: Instagram
Beeld: Instagram

Lees ook:
Driehoek Amsterdam: komst David Icke is ongewenst, hem tegenhouden kan niet

De gemeente Amsterdam, politie en het OM vinden de komst van de Britse complotdenker David Icke zeer ongewenst. Dat heeft het stadsbestuur laten weten in een persbericht. De opiniemaker, die er antisemitische samenzweringstheorieën op na houdt, komt op 6 november naar de Dam voor een demonstratie van Samen voor Nederland. Over zijn komst is grote beroering ontstaan. Raadsleden willen Icke weren en het CIDI wil hetzelfde.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Ronny Naftaniel: ‘Als Icke spreekt, moeten we hem overstemmen’