Roos Vonk – column Frits Barend

Frits Barend
Twitter

‘Ooit had ik op de radio een rubriek met de sport-top en flop-drie van de week. Meestal kon ik moeiteloos drie tops en drie flops noemen, soms was het zoeken. Zo langzamerhand is het tijd voor de rubriek top-drie Joodje bashen. Natuurlijk is antisemitisme van alle dagen, maar de frequentie waarmee Joden de laatste tijd aan de beurt zijn, vraagt bijna om een maandelijkse top-drie. En natuurlijk, zeg ik altijd, zijn er geen antisemieten. Als de Anja Meulenbelts van deze tijd zich uiten of weer deelnemen aan een “debat”, wordt antisemitisme mooi verpakt in het zogenaamd politieke antizionisme. Of er zonder zionisme nog Jodendom zou zijn geweest, is een vraag die ik niet met ja durf te beantwoorden.

Helaas uit hekel aan Joden zich veelal ook in voetbalstadions. Zo hoorde ik tijdens de laatste Feyenoord-Ajax toch weer regelmatig het bekende liedje “wie niet springt, die is een Jood”. Laten we het een vooruitgang noemen in vergelijking met het vroeger veel gezongen “Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas”. Veel erger was de foto die op twitter kort de ronde deed in de week voor Feyenoord-Ajax. Onder de hashtag ‘#anti020week’ zien we, overigens tot ergernis van de leiding van Feyenoord, twee kinderen met een ster op hun jasjes met daaronder de tekst “toen 020 nog maar 1 ster had.’ Voor de leken onder ons: Ajax draagt sinds 2011, na het behalen van de dertigste landstitel, drie sterren op het shirt waarbij elke ster staat voor tien titels. Feyenoord mag met vijftien titels maar een ster dragen. Op de via twitter verspreide foto uit 1944 zien we de dan zesjarige Avram en zijn tweejarige broertje Emanuel Rosenthal. Kort na het nemen van de foto zijn ze vermoord, Avram en Emanuel.

De foto was nog niet bezonken of daar waren de supporters van Lazio Roma. Supporters van Lazio Roma kleefden stickers van Anne Frank in een truitje van de gehate rivaal AS Roma en plaatsten tegelijk antisemitische slogans in het Olympisch stadion, het stadion dat de twee voetbalclubs in Rome delen. In heel Italië is overigens met afschuw op het voorval gereageerd. Zo noemde de Italiaanse president Sergio Mattarella het voorval “onmenselijk en alarmerend” en wil hij de schuldigen straffen met een stadionverbod. Claudio Lotito, voorzitter van Lazio Roma, wil ieder jaar tweehonderd Lazio-supporters op Auschwitz-excursie te sturen. Na het incident bezocht voorzitter Lotito een synagoge in Rome waar hij een bos bloemen neerlegde. “Laten we het nogmaals voor eens en altijd duidelijk stellen, niemand mag onze club gebruiken voor dat soort dingen. Het merendeel van onze aanhangers is net als wij tegen het antisemitisme.” OK? Dus een deel van de Lazio-supporters mag antisemiet zijn?

Nu kun je bij die voetbalsupporters zeggen dat het gekken zijn met een hersencel te weinig. Daarom vond ik het derde incident Joodje bashen met de zich wetenschapper noemende charlatan professor Roos Vonk veel kwalijker. Zij is dierenactiviste en moest zonodig het dierenleed weer eens vergelijken met de Holocaust. Dat noem je scoren voor eigen parochie, want haar parochie steunt kapelaan Vonk massaal. Zij gebruikte weloverwogen het leed van de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden voor haar eigen politieke gelijk. Mensen als Roos Vonk zijn echt gevaarlijk, want zij misbruiken onder het mom van wetenschap het leed van de Joden. Ze is overigens door haar Universiteit, de Radboud Universiteit van Nijmegen, publiek zwaar berispt voor haar ordinaire vergelijking. Dat doet een universiteit niet gauw, dus de universiteit beschouwt haar gelukkig ook als een wetenschappelijke hooligan. Het was overigens al haar derde berisping. Blijkbaar is de rechtspositie van hoogleraren zo sterk dat een logisch ontslag na drie berispingen niet mogelijk is. Een vrouw met ballen zou daar overigens zelf consequenties aan verbinden en ontslag nemen. Maar Roos Vonk is geen vrouw met ballen. Enerzijds begrijpt ze de universiteit, tegelijk bleef ze een ieder retweeten die haar steunde in de onsmakelijke Holocaust vergelijking. Dus concludeer ik dat ze alleen voor de bühne spijt heeft betuigd, dat ze de facto helemaal geen spijt heeft en het bestuur van haar eigen universiteit in de maling neemt voor behoud van haar baantje.

Nee, dan het Zwitserse parlementslid Jonas Fricker; hij zit voor de Groenen in de Zwitserse Nationalrat. Hij had geheel in de lijn van Roos Vonk afgelopen 27 september een vergelijking gemaakt tussen het vervoer van varkens en de deportatie van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Achteraf beschouwde hij de opmerking een dag later als “kwetsend en ongepast”. Dat hij zijn spijt niet voor de bühne betuigde, blijkt uit zijn logische stap: hij aanvaardde de gevolgen en trad af. Hij wel, professor Roos Vonk.”

Categorie:

Home » Columns en opinie » Roos Vonk – column Frits Barend