In Israël wordt Star Trek werkelijkheid

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Twee onderzoekers aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem zeggen dat zij binnen vijf jaar in staat zullen zijn om maaltijden te produceren met gebruik van nano-cellulose en 3D-printers. Zij hebben al deeg gemaakt. Liefhebbers van de inmiddels klassieke televisieserie Star Trek kennen dit als de ‘replicator’.

Onderzoekers van de Yissum Research Development Company, een bedrijf van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, zeggen dat zij een 3D-printtechnologie hebben ontwikkeld die in staat is voedzame maaltijden te maken. De technologie kan worden gebruikt in huis, in restaurants en instellingen, en maakt gebruik van nano-cellulose, een natuurlijke en eetbare vezel die geen calorieën bevat. Tot nu toe hebben zij deze technologie kunnen gebruiken om deeg te ‘printen’, maar nog geen volledige maaltijd.

Vandaag wordt deze technologie gepresenteerd op de conferentie 3D Printing and Beyond: Current and Future Trends op de Hebreeuwse Universiteit. De onderzoekers hopen dat het de basis zal zijn voor een product dat binnen vijf jaar op de markt kan worden gezet.

De technologie is ontwikkeld door de hoogleraren Oded Shoseyov en Ido Braslavsky, beiden werkzaam op de Robert H. Smith Faculteit voor Landbouw, Voedsel en Milieu aan de Hebreeuwse Universiteit.

De methode bestaat uit twee elementen: cartridges met de ingrediënten voor het gerecht, in poedervorm of vloeibaar, en hardware die het verhit en een vorm geeft. De vulling van de cartridge bestaat uit nano-cellulose in kristalvorm als kernelement en daarnaast eiwitten, koolhydraten, vet, antioxidanten en vitaminen. De 3D-printer krijgt een ‘recept’ van de gebruiker en maakt vervolgens het gerecht met behulp van warmte en geeft het ruwe materiaal vorm met infrarode laserstralen.

De ontwikkeling van de apparatuur is voorafgegaan door jaren onderzoek van nano-cellulose door de twee wetenschappers. De nano-cellulose in kristalvorm (CNC) heeft geen calorieën en is goed voor de spijsvertering. Als het in water wordt opgelost met andere voedingsstoffen in de cartridges, bindt CNC deze tot een gerecht. Vervolgens wordt met behulp van warmte het water verdampt. De gerechten kunnen zo worden gemaakt dat het lijkt of zij gebakken, gebraden of gegrild zijn.

De nieuwe technologie wordt ook gezien als een goede oplossing voor veganisten en vegetariërs.

Categorie:

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » In Israël wordt Star Trek werkelijkheid