Rosenthal en andere Joodse alumni geven bul aan UvA terug

Verschillende prominente Joodse en niet-Joodse alumni van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan hun bul teruggeven. Dat doen ze om een signaal af te geven. De universiteit heeft het uitwisselingsprogramma met de Hebrew University in Israël stopgezet. Wel blijft de band met de universiteit in Jeruzalem en met twee andere Israëlische universiteiten bestaan.
Onder meer oud-minister Uri Rosenthal (VVD) van Buitenlandse Zaken, voormalig-CIDI-directeur Ronny Naftaniel hebben hun bul ingeleverd. Ooit studeerden ze aan de UvA af, toen dat nog een open plek was voor vrije wetenschap en debat, zo stellen ze. Dat is voorbij, zeker nu het uitwisselingsproject met de Hebrew University na 45 jaar wordt stopgezet. Daarom geven ze dit signaal af.
Dorpscafé
Naftaniel schrijft op LinkedIn genoeg te hebben van de houding van de UvA. ‘Mijn cum laude doctoraal bul economie uit 1976 geef ik symbolisch terug. Een universiteit die niet beseft dat wetenschapsuitwisseling bijdraagt aan een betere samenleving, heeft het niveau van een dorpscafé’. Andere Joodse oud-studenten van de UvA volgden snel.
Samidoun
Een van hen is Rosenthal, die in 1970 afstudeerde. Op X schrijft hij: ‘UvA verbreekt banden met Israël (en China, Hongarije). Ik verliet de UvA in 1973 vanwege laffe bestuurders in affaire-Daudt. Nu geef ik mijn cum laude doctoraalbul uit 1970 symbolisch terug. Die mogen de net zo laffe bestuurders van nu aan een van hun Samidoun-studenten geven voor bewezen diensten’.
IJAR
Niet alleen aan de UvA is verzet, maar ook op de universiteit van Maastricht is er een Joodse tegenbeweging. De Joodse jongeren- en studentenorganisatie IJAR heeft aangegeven zich niet langer veilig te voelen en ageert tegen wat er deze week is gebeurd tijdens de lezing van de pro-Israël-activiste Rawan Osman. De Syrische werd het praten onmogelijk gemaakt en omwille van de veiligheid gelaste de burgemeester haar bijeenkomst af.
Nijmegen
Anti-Israël-activisten verstoorden de lezing van Osman, die onlangs bekend werd na een rede bij de VN die viraal ging. Zij is zeer geliefd in de Joodse wereld en onder pro-Israël-activisten, maar werd deze week zowel in Maastricht als Nijmegen tegengewerkt. In de Keizerstad gaf ze een lezing. Anti-Israël-activisten maakten het haar vrijwel onmogelijk om te komen en te gaan.
Stopgezet
De UvA besloot eerder deze week om het studenten-uitwisselingsprogramma met de Hebrew University in Jeruzalem stop te zetten op mogelijke verdenking van medewerking aan de oorlog tegen Hamas. De verontwaardiging was groot, omdat velen vinden dat het niet aan de UvA is om aan politiek te doen en dat een universiteit er moet zijn voor een open debat met vrij onderzoek. Het programma liep sinds 1980. De UvA blijft voorlopig nog wel uitwisselen met twee andere Israëlische universiteiten.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren