Ruth Bader Ginsburg (86) opnieuw geopereerd wegens alvleesklierkanker

Ruth Bader Ginsburg
wiki

De populaire Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsburg (86) is opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan haar alvleesklier. Daar is drie weken geleden kanker geconstateerd. De rechter van Joodse komaf had in het verleden al vaker tumoren, niet alleen in de alvleesklier, maar ook op de huid en in de longen. Door Joods Amerika wordt Bader Ginsburg, ook wel ‘Notorious RBG’ genoemd, op handen gedragen. Hetzelfde geldt voor progressief Amerika. Mocht de hoogbejaarde opperrechter het niet overleven, dan moet president Trump een nieuwe rechter benoemen.

De persdienst van het Hooggerechtshof maakte vrijdagavond bekend dat Bader Ginsburg net een drieweekse behandeling achter de rug heeft. Haar alvleesklier is herhaaldelijk bestraald. Momenteel is er ‘geen bewijs van dat de tumor er nog zit’, klinkt het. Ook heeft de ziekte zich niet verspreid over de rest van het lichaam van de opperrechter. Bader Ginsburg begon de behandeling op 5 augustus. ‘De rechter heeft de behandeling goed doorstaan. Er is op dit moment geen nieuwe behandeling nodig,’ aldus de artsen in een verklaring. Het is nog onduidelijk wanneer Bader Ginsburg weer in het openbaar verschijnt. Momenteel is het Hooggerechtshof met vakantie en na de zomer wordt het werk weer hervat.

Gevecht tegen kanker
Afgelopen december werd de Joodse opperrechter geopereerd aan knobbels op haar longen. De kankergezwellen zijn toen met succes weggehaald en niet meer in haar longen teruggekeerd. Het is moeilijk om te bepalen of de huidige kanker in de alvleesklier daar uit voortkomt. In 2009 onderging Bader Ginsburg ook al eens een operatie om een tumor in dit orgaan. Tien jaar daarvoor werd bij haar huidkanker ontdekt. Beide behandelingen verliepen goed en in alle gevallen was de opperrechter relatief weer snel op de been. Bader Ginsburg gaf onlangs een openhartig interview over haar gevecht tegen kanker:

Vijf jaar nog
Bader Ginsburg zei een jaar geleden zeker nog vijf jaar door te willen gaan bij het Hooggerechtshof. “Mijn oudere collega-rechter John Paul Stevens stopte toen hij negentig was, dus ik denk dat ik nog zeker wel vijf jaar te gaan heb,” aldus de populaire rechter. De progressieve Joodse juriste deed haar uitspraak na afloop van de premiere van een toneelstuk over de in 2016 overleden opperrechter Antonin Scalia. Bader Ginsburg en hij waren het inhoudelijk vaak oneens, maar waren wel beste vrienden. Eerder waren er al berichten die aangaven dat Bader Ginsburg zou willen aanblijven tot na het presidentschap van Donald Trump (dat eindigt in 2021 of in 2025). In Amerika kunnen rechters bij het Hooggerechtshof hun hele leven dienen.

Enige Joodse rechter
Bader Ginsburg werd in 1993 benoemd door de toenmalige president Bill Clinton. Jarenlang was ze de enige Joodse rechter aan het Hooggerechtshof. In 2016 leek daar verandering in te komen toen de toenmalige president Barack Obama de Joodse rechter Merrick Garland nomineerde. De Republikeinen blokkeerden deze nominatie, omdat ze vonden dat de nieuwe president een rechter moest benoemen. Ze waren bang dat Obama een vijfde progressieve rechter zou benoemen, zodat de overgebleven conservatieve krachten in het Hooggerechtshof geen kans meer zouden krijgen. Uiteindelijk werd Merrick niet verhoord en door de Senaat afgeserveerd.

Trumps benoemingen
In 2017 benoemde de nieuwe president Neil Gorsuch, een originalist, als opperrechter. In de zomer van 2018 trad een andere opperrechter, Anthony Kennedy, af. Trump nomineerde de conservatieve rechter Brett Kavanaugh, die het erg moeilijk kreeg tijdens zijn nominatie. Na veel poespas werd hij benoemd en ingezworen. Mocht Bader Ginsburg wegvallen als opperrechter, dan moet Trump een nieuwe rechter aanwijzen. Naar alle waarschijnlijkheid zal dat een conservatieve rechter zijn. In dat geval helt het aantal conservatieve opperrechters over. Momenteel zijn er vier conservatieve en vier progressieve opperrechters. De middelste, hoofdopperrechter John Roberts stemt soms met de rechtse en soms met de linkse rechters mee.

Lees ook:
Ruth Bader Ginsburg onder het mes voor knobbels in longen

De operatie vond plaats in het gerenommeerde Memorial Sloan Kettering Center in New York, een van de beste ziekenhuizen in de wereld voor wat kankerbestrijding betreft. ‘Twee knobbeltjes in de onderkwab van haar linkerlong werden toevallig ontdekt tijdens tests die op haar werden uitgevoerd in het George Washington University Hospital. Deze werden gedaan om rib-breuken te diagnosticeren en te behandelen, die opgelopen waren na een val op 7 november’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Ruth Bader Ginsburg (86) opnieuw geopereerd wegens alvleesklierkanker