Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Ruth Bader Ginsburg wil nog vijf jaar door

De Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsburg (85) zegt nog zeker vijf jaar door te willen gaan bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. “Mijn oudere collega rechter John Paul Stevens stopte toen hij negentig was, dus ik denk dat ik nog zeker wel vijf jaar te gaan heb,” aldus de populaire rechter uit Washington DC. De progressieve Joodse juriste deed haar uitspraak na afloop van de premiere van een toneelstuk over de in 2016 overleden opperrechter Antonin Scalia. Bader Ginsburg en hij waren het inhoudelijk vaak oneens, maar waren wel de beste vrienden.

Eerder al gaf Bader Ginsburg aan door te willen werken tot het allerlaatste moment. “Zo lang ik het werk nog kan doen, zal ik er zijn,” zei de krasse Joodse juriste afgelopen februari nog. Ze deed die uitspraak in een interview voor een Joods publiek in de synagoge van de Adas Israel Congregation in Washington DC. Eerder waren er al berichten die aangaven dat Bader Ginsburg zou willen aanblijven tot na het presidentschap van Donald Trump (dat eindigt in 2021 of in 2025). In Amerika kunnen rechters bij het Hooggerechtshof hun hele leven dienen. Van Bader Ginsburg wordt gezegd dat ze een vechter is: zo overleefde ze alvleesklierkanker terwijl ze al diende als opperrechter.

Bader Ginsburg werd in 1993 benoemd door de toenmalige president Bill Clinton. Jarenlang was ze de enige Joodse rechter aan het Hooggerechtshof. In 2016 leek daar verandering in te komen toen de toenmalige president Barack Obama de Joodse rechter Merrick Garland nomineerde. De Republikeinen blokkeerden deze nominatie, omdat ze vonden dat de nieuwe president een rechter moest benoemen. Ze waren bang dat Obama een vijfde progressieve rechter zou benoemen, zodat de overgebleven conservatieve krachten in het Hooggerechtshof geen kans meer zouden krijgen. Uiteindelijk werd Merrick niet verhoord en door der Senaat afgeserveerd. In 2017 benoemde de nieuwe president Neil Gorsuch, een originalist, als opperrechter. Onlangs trad een andere opperrechter, Anthony Kennedy, af. Trump nomineerde rechter Brett Kavanaugh. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X