Saoedi’s mogen WK schaken niet meer organiseren na weren Israël

Schaken
pixabay

Saoedi-Arabië mag het WK schaken niet langer organiseren omdat het land de deelname van Israël heeft geweigerd. Dit heeft de internationale schaakbond bepaald. Later deze maand zal het sportevenement in Rusland gehouden worden, waar de Israëli’s wel welkom zijn. Hiermee gaat het prestigieuze schaaktoernooi aan de ogen van de Saoedische hoofdstad Riaad voorbij. De Israëli’s hadden gedreigd om juridische stappen tegen de organisatoren te ondernemen. Vorig jaar mochten zeven Israëlische schakers Saoedi-Arabië niet in om mee te doen aan het schaaktoernooi.

Het ging om het World Blitz and Rapid Championship dat in Riaad georganiseerd zou worden. De organisatoren verhuizen hun evenement naar Rusland, omdat de Internationale Schaakfederatie (FIDE) heeft aangegeven dat toernooien niet langer georganiseerd mogen worden in landen waarin niet alle landen welkom zijn. FIDE blijft bij haar standpunt. “We zullen ons aan dit beleid houden en ervoor zorgen dat schakers uit welk land dan ook niet worden uitgesloten van deelname aan de officiële evenementen, op basis van hun nationaliteit, etniciteit, ras of geslacht,” aldus de Israëlische schaakbestuurder Emil Sutovsky van de Association of Chess Professionals, een lobbyclub van professionele schakers.

Vorig jaar werden de Israëli’s wel geweigerd en kon het toernooi doorgang vinden in Riaad. De FIDE ontving toen een bedrag van 1,5 miljoen dollar van de Saoedi’s, die het evenement koste wat kost wilde hebben. Echter, veel topschakers in de wereld boycotten het toernooi omdat er zo met de Israëli’s werd omgegaan. Sindsdien is het roer omgegaan. Twee Israëlische schakers schreven begin dit jaar een brief, waarin ze duidelijk maakten dat de regels van FIDE voorschrijven dat iedereen aan schaaktoernooien mee moet kunnen doen. Ze dreigden juridische stappen te nemen in de VS.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Saoedi’s mogen WK schaken niet meer organiseren na weren Israël