Schilderij Max Beckmann blijft in Duits museum

'Eisgang' Max Beckmann
flickr

Het Stadsmuseum van Frankfurt am Main en de erfgenamen van de Joodse eigenaar Fritz Neuberger van Max Beckmann’s schilderij ‘Eisgang’ zijn tot overeenstemming gekomen: het schilderij blijft in het museum. Beckmann vluchtte in 1937 uit nazi-Duitsland naar Nederland en overleefde de oorlog daar in Amsterdam. Na de oorlog emigreerde hij naar de Verenigde Staten.

Het ‘roofkunst’ schilderij ‘Eisgang’ uit 1923 van Max Beckmann (1884–1950) blijft in het Stadsmuseum in Frankfurt am Main. De directie van het museum en de erfgenamen van de Joodse eigenaar Fritz Neuberger zijn tot een voor beide partijen ‘faire en rechtvaardige’ overeenkomst gekomen.

Het museum was er door onderzoek achter gekomen dat het schilderij oorspronkelijk het eigendom was van de Joodse Frankfurtse textielfabrikant Frits Neuberger. Het viel niet meer te achterhalen wat er precies met het schilderij was gebeurd, maar het museum zegt dat alles erop wijst dat het schilderij in het kader van de vervolging ontvreemd is aan Neuberger. Neuberger kocht het schilderij destijds rechtstreeks van Beckmann. Neuberger en zijn vrouw Hedwig werden opgepakt door de nazi’s en vermoord.

In het kader van de overeenkomst met de erfgenamen van Neuberger heeft het museum een financiële bijdrage ontvangen van de Bondsregering. Het schilderij ‘Eisgang’ is niet alleen een zeer belangrijk werk van Beckmann, maar bovendien zeer geliefd in Frankfurt omdat het de rivier de Main met ijsschotsen afbeeldt. Er is een bord aangebracht naast het schilderij dat het lot van de oorspronkelijke eigenaar vermeldt.

Het Frankfurter Stadsmuseum is een van de musea in Duitsland die hun collectie systematisch onderzoeken op roofkunst. Tot nu toe heeft het museum zestien werken als roofkunst geïdentificeerd en aan de (erfgenamen van) de oorspronkelijke eigenaren teruggeven.

Categorie:

Home » Cultuur » Schilderij Max Beckmann blijft in Duits museum