Schoof: brede maatregelen tegen antisemitisme op komst
Minister-president Dick Schoof heeft gezegd dat hij zich schaamt voor wat er sinds woensdag in Amsterdam gebeurt. Hij erkent dat Nederland ‘collectief heeft gefaald’ in het beschermen en veilig houden van Joden. Dat deed hij in een persconferentie na de ministerraad van maandag. Ook kondigde Schoof brede maatregelen aan die het antisemitisme in het land moeten beteugelen en tegengaan.
Schoof wees in eerste instantie naar de daders van het geweld dat sinds woensdag in de hoofdstad plaatsvindt. Wanneer Amsterdam nationaal noch internationaal bekendstaat als stad waarin Joden veilig zijn, dan heb je ‘collectief gefaald om veiligheid te bieden aan de Joodse gemeenschap. We moeten zorgen dat Joden zich weer veilig weten in Amsterdam’, aldus de premier tegenover de Haagse pers.
Schaamte
Ook was Schoof duidelijk wat er vorige week in Amsterdam gebeurd is. “Er is gejaagd op Joden. Het was onversneden antisemitisme.” Hij schaamt zich dat dit in Nederland is gebeurd en noemde de gebeurtenissen ‘onverteerbaar’, ;stuitend’ en ‘Nederland onwaardig’. De daders zijn volgens hem ‘moreel volstrekt ontaard’ en niet geïntegreerd. Ze onderschrijven de kernwaarden van de Nederlandse democratische samenleving niet.
Strategie
Komende vrijdag presenteert het kabinet een uitgewerkte, brede strategie tegen antisemitisme. In de persconferentie wilde Schoof echter nog niet vooruitlopen op wat er komen gaat. Het afnemen van een Nederlands paspoort van daders van antisemitisch geweld die een dubbele nationaliteit hebben, zoals coalitiepartijen PVV en VVD opperen, sluit hij niet uit. Dat zou betekenen dat die persoen het land uit moeten.
‘Veel jongeren’
Intolerantie van de daders en anderen moet niet met tolerantie worden beantwoord, aldus Schoof, die met journalisten steggelde over de woorden van staatssecretaris Jurgen Nobel (VVD) van Integratie. Volgens die laatste zijn ‘veel jongeren’ met een migratieachtergrond niet goed geïntegreerd. Een aantal leden van de pers wilde weten of Schoof dat ook zo ziet. De premier onderschrijft de beschrijving van Nobel wel, maar kwam niet met aantallen en specifieke groepen. Alles wordt nog goed onderzocht, aldus Schoof.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren