Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Sefardische opperrabbijn: Joden niet op Tempelberg

De sefardische oppperrabbijn van Israël, Yitschak Yosef, heeft kritisch gereageerd op berichten dat een record aantal Joden dit jaar op Tisja b’Av de Tempelberg heeft bezocht.

In een openbare mededeling op dinsdagmiddag zei de opperrabbijn dat op de negende Av, de dag dat de Tempel werd verwoest, het noodzakelijk is om “mensen eraan te herinneren dat de Joodse wet de aanwezigheid van Joden op de Tempelberg verbiedt. Joden die de Tempelberg betreden, ontheiligen die plek.”

Nadat Israël de Tempelberg veroverde in 1967 kondigde het Opperrabbinaat van Israël aan dat het Joden niet is toegestaan deze plek te bezoeken. Dit is gebaseerd op een halachisch (Joods wettelijk) verbod op het onrein betreden van de Tempel. Al sinds antieke tijden mochten Joden – met uitzondering van de Hogepriester – het Allerheiligste niet betreden. Omdat de precieze locatie van de tweede Tempel niet bekend is, riskeert elke Jood die daar toch loopt het per vergissing betreden van het Allerheiligste.

Tegen het einde van de bezoekuren op dinsdag hadden zo’n 1300 Joden de Tempelberg bezocht. Afgelopen mei, op Jeruzalem Dag, bezochten negenhonderd Joden de Tempelberg, wat toen een record was.

Op een spoedzitting van het bestuur van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking afgelopen dinsdag bekritiseerde de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi ook het grote aantal bezoekers en voorspelde meer onrust bij de Tempelberg. “Het aantal extremisten dat vandaag Al-Aksa bestormde is een record, meer dan ooit sinds het begin van de Israëlische bezetting in 1967,” zei Safadi op de bijeenkomst in Istanboel, waar onder meer ministers van Buitenlandse Zaken van 57 landen aanwezig waren.

“Er zullen nog meer gevaarlijke crises uitbarsten als gevolg van de doorgaande schendingen door Israël als het de wortel van de spanningen niet wegneemt, als de bezetting niet ophoudt, als Oost-Jeruzalem niet onafhankelijk wordt en de hoofdstad van een soevereine Palestijnse Staat binnen de grenzen van 1967,” voegde Safadi daar aan toe aldus de Times of Israël.

Tienduizenden brachten tevens een bezoek aan de Westelijke Muur, de Kotel, in de loop van dinsdag. Maandagavond hadden duizenden mensen zich daar verzameld om het boek Eecha (Klaagliederen) te lezen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X