Sjoa-herdenking in Wertheimpark met harde woorden Rutte

Sjoa-herdenking 2024 (foto: X, Twitter, W. Schoonenberg)

In het Amsterdamse Wertheimpark is op zondag de jaarlijkse Nooit Meer Auschwitz-herdenking gehouden. Zoals gebruikelijk trok een stoet vanaf de Stopera naar het monument om daar de herdenking bij te wonen. Door de pogrom van 7 oktober vorig jaar had de bijeenkomst dit keer een extra lading, die werd weergegeven in de woorden van demissionair VVD-premier Mark Rutte.

Moordpartij

De Nationale Holocaust Herdenking vond zoals ieder jaar plaats op laatste zondag in januari. Rutte was een van de sprekers. “We kunnen bij deze Holocaustherdenking, 79 jaar na de bevrijding van Auschwitz, niet om 7 oktober heen,” zei de politicus, die sprak van een moordpartij. “Met gijzeling, verkrachting, verminking als de meest smerige wapens om angst en terreur te zaaien. En met kort daarna een golf van anti-Joodse reacties die er, ook in ons land, toe leidde dat scholen en synagogen beveiligd moeten worden.”

Niet vandaag

Rutte veroordeelde iedereen die de Joodse gemeenschap bedreigt of met haat bejegent. Oom betreurde hij het feit dat Joden zich opnieuw onveilig voelen, onder meer omdat er dreiging is. “Weer openlijk antisemitisme. Alsof ‘nooit meer Auschwitz’ een holle frase is geworden.” Op zondag was het een dag van herdenken en stilstaan, aldus Rutte. “Het open en kritische gesprek moet worden gevoerd, ook over en met Israël, maar niet vandaag. Niet op de dag dat we zes miljoen slachtoffers van de Holocaust herdenken.”

Halsema

Ook burgemeester Femke Halsema (GroenLinks-PvdA) sprak over het toegenomen antisemitisme. Zij wees naar de anti-racisten die de Sjoa bagetaliseren. Wie de Holocaust bagatelliseert, kan geen antiracist zijn, aldus Halsema. “Wie een ander mens vernedert en uitsluit om zijn geloof, zijn kleur of achtergrond, kan geen vriend van het Joodse volk zijn.” Ze stond stil bij de groei van Jodenhaat in haar stad, maar zei niet wat ze ertegen gaat of kan doen.

Wolkers

Honderden mensen, onder wie Joodse, Sinti en Roma-overlevenden van de Holocaust, waren in het Wertheimpark aanwezig. Zij stonden stil bij de zes miljoen Joden en half miljoen Sinti en Roma die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord om wie ze waren. Ook was er Sinti-muziek en werden er kransen en bloemen neergelegd op ‘Nooit Meer Auschwitz’, het gedenkteken met de gebroken spiegels van wijlen kunstenaar en schrijver Jan Wolkers.

Categorie:

Home » Nieuws » Sjoa-herdenking in Wertheimpark met harde woorden Rutte