Hoe Israëli’s toch konden meedoen aan Nederlands klimtoernooi

NKBV, Twitter X

Drie klimmers uit Israël die niet mochten deelnemen aan het klimtoernooi Dock Masters in Utrecht, konden dit weekend alsnog meedoen. Dat heeft de organisatie vorige week laten weten. In eerste instantie kon hun veiligheid niet worden gegarandeerd. ‘We vrezen ongeregeldheden’, zei de organisatie, die via sociale media dreigementen binnenkreeg. Na berichtgeving in de media werd de politie ingeschakeld en kregen de Israëli’s weer een uitnodiging.

Publicatie

Dock Masters wordt ieder jaar in de Utrechtse klimhal Energiehaven gehouden en staat open voor deelnemers uit binnen- en buitenland. Klimster Ayala Kerem uit Israël, die ook naar de Olympische Spelen van Parijs wil, zou meedoen aan de wedstrijd, maar kon door het verbod niet afreizen naar Nederland, zo schreef de Jerusalem Post vorige week. De krant suggereerde ook ten onrechte dat haar plaatsing voor de Spelen in gevaar zou komen dankzij het verbod.

Vrees voor ongeregeldheden

‘Het is met pijn in het hart dat we u moeten informeren over de laatste ontwikkelingen rond de deelname van Israëlische atleten aan Dock Masters. We vrezen voor ongeregeldheden tijdens het evenement en zijn bezorgd over uw veiligheid, de veiligheid van de andere deelnemers, ons team, en de bezoekers’, aldus een verklaring van de Dock Masters aan de Israëli’s, die op 27 en 28 januari in Utrecht hadden willen staan.

Genoodzaakt

‘We hebben met een aantal deskundigen en met de Nationale Klimvereniging (NKBV) gesproken om de situatie te duiden. Helaas zijn wij hierdoor genoodzaakt uw boeking te annuleren, omdat wij de veiligheidsrisico’s niet kunnen monitoren en uw veiligheid niet kunnen garanderen. Wij betreuren het ten zeerste dat we dit besluit hebben genomen’, schreef Dock Masters eveneens.

Dreigementen

In aanloop naar het evenement ontvingen de organisatoren dreigementen op sociale media over de deelname van de Israëlische sportklimmers. ‘Uit zorg voor de veiligheid van deelnemers en publiek is deze beslissing genomen. Met de afkomst van de klimmers had dit niets te maken’, schrijft de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging in een latere verklaring op zijn site.

Haatmails

Na de berichtgeving in de Jerusalem Post werd de NKBV geconfronteerd met haatmails en boze berichten van mensen die de vereniging onder andere beschuldigden van antisemitisme. Ook kreeg de NKBV bezorgde berichten waarin om opheldering werd gevraagd. Nadat de organisatie van Dock Masters eind van de week contact had opgenomen met de politie en gemeente Utrecht, kon de veiligheid van de Israëli’s alsnog worden gegarandeerd.

Te laat

‘Helaas was het toen te laat voor hen om nog af te reizen naar het evenement. Wel hadden zij, nadat hen meer uitleg was gegeven over de gemaakte keuzes, daar begrip voor’, aldus de NKBV in een reactie, dat contact opname met met haar zusterorganisatie in Israël en met het Centrum Informatie en Documentatie Israël om uitleg te geven. ‘Beide organisaties waren blij met deze uitleg en openheid namens de NKBV. Ook de atleten hebben dit contact erg gewaardeerd en gaven aan volgend jaar graag weer mee te doen aan Dock Masters’.

Ophef

”Het is heel vervelend dat alles zo gelopen is,” zegt NKBV-directeur Robin Baks. ”Maar ik kan me voorstellen dat de organisatie schrikt als je serieuze bedreigingen voor je kiezen krijgt. Helaas is niet meteen de politie ingeschakeld, dan was deze ophef niet nodig geweest. De informatie in de Jerusalem Post is volledig verkeerd. Ze schrijven over een olympische kwalificatie. Daarvan is geen sprake, Dockmasters is geen onderdeel van de olympische kwalificatiecyclus.”

Over sportklimmen

Sportklimmen is sinds de jaren negentig in opkomst in Nederland en andere landen. Het gaat dan om bergbeklimmen maar vooral ook om boulderen of klimmen aan een klimwand. Met name indoor klimmen is razend populair geworden onder volwassenen en kinderen. IJsklimmen was op de Olympische Winterspelen van Sochi in 2014 een demonstratiesport. Op de Olympische Spelen van Tokio 2020, die in 2021 werden afgewerkt, stond sportklimmen voor het eerst op de agenda. Deze zomer in Parijs is de klimsport er weer bij.

Categorie: |

Home » Nieuws » Sport » Hoe Israëli’s toch konden meedoen aan Nederlands klimtoernooi