Israël klaagt IJshockey Federatie aan om uitsluiting

Nederland-Israël ijshockey (YouTube)

De Internationale IJshockey Federatie (IIHF) heeft eigenhandig besloten dat Israël niet meer mag uitkomen in internationaal ijshockeyverband. Er zijn zorgen over ‘veiligheid en beveiliging’. In Israël komt het besluit hard aan. Het Israëlisch Olympisch Comité en de sportcommissie van de Knesset, het parlement, bereiden daarom een zaak voor bij het Hof van Arbitrage voor de Sport.

‘Zorgplicht’

‘In overeenstemming met de zorgplicht van de IIHF om alle deelnemers aan onze competities te beschermen en zijn verplichting om een ​​overeenkomstig gezondheids- en veiligheidsbeleid te creëren, heeft de IIHF-raad, binnen zijn macht zoals vastgelegd in het IIHF-statuut, besloten om het Israëlische nationale team te beperken van deelname aan IIHF-kampioenschappen, totdat de veiligheid en het welzijn van alle deelnemers (inclusief Israëlische deelnemers) verzekerd kunnen zijn’, aldus de Federatie in een verklaring.

Kortweg: Israël mag niet meer meedoen aan in internationaal ijshockey-verband. De IIHF-raad nam het besluit naar eigen zeggen ‘na zorgvuldige overweging en op basis van een risicobeoordeling, discussies met de deelnemende landen en discussies met de gastheren’. Volgens bronnen die met het Israëlische Olympisch Comité spraken, nam de IIHF de stap nadat voorzitter Luc Tardif bezweken was onder externe politieke druk, waaronder uit Rusland, een machtig ijshockeyland.

Kleinere sector

Het uitsluiten van één land als geheel is illegaal volgens de regels van het sportrecht, aldus Knessetlid Simon Davidson (Yesh Atid). “Stel je voor dat er een wereldkampioenschap voetbal is en de FIFA kondigt aan dat Israël niet kan deelnemen. Dit [ijshockey, red.] is een kleinere sector, dus het weerklinkt niet zo luid, maar het is toch een Olympische sport,” zegt hij tegen de Jerusalem Post. “Het Internationaal Olympisch Comité is op de hoogte van onze standpunten en steunt deze, en wij zullen niet toestaan ​​dat dit gebeurt.”

“Helaas zijn we getuige van een precedent scheppend en gevaarlijk besluit dat riekt naar antisemitisme onder het mom van veiligheid voor de atleten,” zegt ex-judoka en Olympisch medaillewinnaar Yael Arad, thans voorzitter van het Israëlische Olympisch Comité. “In persoonlijke gesprekken die ik had met de voorzitter van de Internationale Federatie was ik getuige van een teleurstellend gebrek aan transparantie en ondoorzichtigheid, gedreven door een verborgen agenda die geen plaats heeft in de wereldsport.”

Vergadering belegd

In Jeruzalem is het nu alle hens aan dek. Komende woensdag belegt de sportcommissie van de Knesset een speciale vergadering over de kwestie. Het nationaal Olympisch Comité en vertegenwoordigers van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn daar eveneens bij. Plannen worden gesmeed en een juridische gang wordt al voorbereid. “We kunnen de Israëlische IJshockeyliga niet aan haar lot overlaten,” aldus Davidson.

De IIHF en de Israëlische ijshockeyliga hebben nog niet gereageerd op wederhoorvragen van de Jerusalem Post.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Sport » Israël klaagt IJshockey Federatie aan om uitsluiting