Slagerij Marcus ‘in gevaar’ door sjechieta-deal

Slagerijmarcus.nl

Slagerij Marcus, de enig nog overgebleven kosjere slagerij in Nederland, komt mogelijk in de gevarenzone dankzij het recent gesloten Sjechieta-akkoord. Het bedrijf heeft dat aangegeven middels advocaat Herman Loonstein; haar juridische woordvoerder. Zo stelt Loonstein dat Marcus geen kosjer vlees meer mag exporteren omdat dit in de deal tussen de Joden, moslims, slagers en het Rijk zo afgesproken is. Daardoor zou de firma straks zeker veertig procent van zijn inkomsten mislopen. Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), dat het Sjechieta-akkoord uitonderhandelde, spreekt de beweringen van Loonstein tegen.

Het op 5 juli gesloten akkoord voor de religieuze slacht bevat een clausule die volgens Loonstein nadelig uitpakt voor de slachterij. Daarin staat dat kosjer vlees alleen mag worden geslacht voor binnenlandse consumptie. In feite zou dit neerkomen op een exportverbod, waardoor Slagerij Marcus veertig procent van zijn inkomsten verliest. Volgens de advocaat is de situatie van het concern dan ‘financieel onhoudbaar’. Dit schrijft hij in een brief. Ook schrijft hij: ‘In dit geval betekent het een einde van de kosjere slacht in Nederland’.

Als de Joodse gemeenschap het kosjere vlees zal moeten importeren uit het buitenland, is er geen garantie dat het nog zal gaan om kosjer vlees van goede kwaliteit. Immers, de Nederlandse kosjere slacht staat al eeuwen bekend om zijn punctualiteit. Voor de Tweede Wereldoorlog kochten veel niet-Joden zelfs bij kosjere slagers hun vlees vanwege de prima kwaliteit ervan. Het is nog de vraag of de clausule in de sjechieta-deal, waar Loonstein op wijst, moet of kan worden aangepast. Verder is het onduidelijk of ook halal-slachterijen in de problemen zouden komen door het akkoord.

Verklaring NIK
Algemeen secretaris Ruben Vis van het NIK onderhandelde het Sjechieta-akkoord uit. De onrust over sluiting van Marcus als Nederlandse kosjere slagerij is ongegrond, zo schrijft hij in een verklaring aan Jonet. ‘De Sjechieta is tegen de Europese trend in voor Nederland geborgd. Het afgesloten convenant en het addendum daarop, zorgen ervoor dat in Nederland juist wel kosjer geslacht mag blijven worden, terwijl bijvoorbeeld in België een verbod is aangenomen’.

Slagerij Marcus mag commercieel blijven doen wat het altijd al doet, business als usual, aldus Vis. ‘Een exportverbod is niet aan de orde en in strijd met de EU-regels. Marcus mag ook blijven exporteren als dat nodig is om de Nederlandse markt rendabel van vlees te voorzien. Dat is juist expliciet in de onderhandeling over het akkoord afgesproken.’

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Slagerij Marcus ‘in gevaar’ door sjechieta-deal