Orbán belooft Netanyahu Joden te beschermen

Youtube

Het beladen bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan zijn Hongaarse ambtsgenoot Viktor Orbán is op goede voet begonnen. “Ik zal de Joden van Hongarije beschermen”, zei Orbán openlijk tegen Netanyahu op dinsdagavond. Daar voegde hij aan toe: “Ik heb de premier duidelijk gemaakt dat we de Joodse minderheid zullen beschermen en zero-tolerance zullen tonen bij antisemitisme.” Van te voren was veel te doen om de ontmoeting, die de Israëlische premier neerzette als ‘een bezoek aan een belangrijke vriend’. Het antisemitisme in Hongarije neemt toe en volgens kenners doet de regering daar nog veel te weinig aan.

Orbán zwoor het antisemitisme te bestrijden en gaf toe dat zijn land dit in het verleden niet gedaan heeft. Tijdens de Holocaust werden bijna alle Hongaarse Joden uitgemoord en ook later hadden Joden het moeilijk in Hongarije. De Hongaarse premier heeft de laatste tijd veel kritiek gekregen op een aantal anti-Joodse maatregelen. Zo prees Orbán onlangs maarschalk Miklos Horthy, de autoritaire leider van Hongarije voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder diens leiding koos het land de kant van nazi-Duitsland. Orbán: “In de Tweede Wereldoorlog besloten we om de kant van de nazi’s te kiezen en de Joden de rug toe te keren. Dit zal nooit meer gebeuren.”

De huidige Hongaarse regering voerde tevens een mediacampagne tegen de Joods-Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros. Hiermee is ze kort geleden gestopt. Soros heeft een eigen universiteit in Boedapest en steunt niet-gouvernementele organisaties die opkomen voor vluchtelingen en voor burgerlijke vrijheden. Volgens critici wil Orbán deze inperken. Van Netanyahu kwam dergelijke kritiek niet. Hij noemde Hongarije een ‘belangrijke bondgenoot van Israël tegenover de vijanden in de wereld’. Volgens hem heeft Orbán belangrijke woorden gebruikt. Niettemin blijft de kritiek in Israël tegen het bezoek van Netanyahu bestaan, onder meer door de opstelling van de Hongaarse autoriteiten tegen Soros.

Netanyahu refereerde eraan dat Theodor Herzl, de stichter van het Zionisme en de bedenker van de moderne Staat Israël, in Hongarije geboren is. “We kijken samen naar de toekomst. Israël is een land dat innoveert en Hongarije heeft veel grote talenten. Morgen hebben we een ontmoeting met CEO’s uit beide landen om te spreken over samenwerking. Ook spreken we over cyber security. We willen voorwaarts en er ligt een grote toekomst voor ons beiden,” aldus Netanyahu, die Orbán erop wees dat Hongarije zijn markt en economie moet hervormen. “Onze beide landen zijn economisch gegroeid en er is nog meer mogelijk. Ik nodig alle Hongaren ook uit om naar Israël te komen voor een bezoek.”

Het is voor het eerst sinds de val van de Berlijnse Muur en het communisme in Midden- en Oost-Europa dat een Israëlische premier Hongarije aandoet. Op woensdag zal Netanyahu ook een ontmoeting hebben met de premiers van de Visegrad-landen (Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen). Hij hoopt dan goede zaken te doen. Mogelijk staan de etiketten-kwestie en andere heikele punten tussen Israël en de EU op het menu. De Visegrad-landen trekken al een aantal jaar samen op in Europa en vormen één blok. Zo wisten ze samen te voorkomen dat ze veel asielzoekers moeten opnemen. Netanyahu prees Orbán ervoor dat hij op internationale bijeenkomsten opkomt voor Israël.

Categorie:

Home » Nieuws » Orbán belooft Netanyahu Joden te beschermen