Slapende marechaussees bij Cheider krijgen taakstraf

Het Cheider in Amsterdam
wiki

Twee leden van de Koninklijke Marechaussee die niet opletten toen ze de Joodse school het Cheider moesten bewaken, hebben een taakstraf gekregen. De Arnhemse rechtbank veroordeelde hen dinsdag tot een werkstraf van veertig uur wegens nalatigheid. Het Cheider is een Joods object dat moet worden bewaakt vanwege permanente dreiging. Het tweetal werd ook verdacht van opzettelijk handelen, maar is daar van vrijgesproken.

De wachtcommandanten moesten de ingangen van het Cheider scherp in de gaten te houden bij het in- en uitgaan van de kinderen en het personeel. Dat gebeurde vanuit een dienstwagen. Echter, tijdens hun dienst deden ze een dutje, vielen ze in slaap of keken ze op hun telefoontjes. Van scherp bewaken was geen sprake. Nadat de twee marechaussees hun controleronde hadden gemaakt, trokken ze zich vanwege het slechte weer terug in hun auto tot de leerlingen rond acht uur ‘s ochtends zouden aankomen. 

De twee dienders uit Portugaal en Woerden werden echter door collega’s betrapt en werden kort daarna ontslagen. Ook kregen ze een gerechtelijke procedure aan hun broek, waarvan dinsdag de ontknoping was. Tijdens de inhoudelijk zitting, op 5 oktober, betuigden ze spijt van hun handelswijze. Tegen de Arnhemse rechter stelden ze dat ze in de vroege ochtend niet in slaap waren gevallen, maar dat er slechts korte momenten van ‘wegvallen’ waren geweest. Ook zouden ze slechts heel even op hun mobieltjes hebben gekeken.

Joodse scholen en andere Joodse instellingen worden vanwege permanente terreurdreiging al jaren bewaakt door de politie, particuliere bewakingsdiensten en de Koninklijke Marechaussee. Dagelijks is die laatste dienst met twee voertuigen bij het Cheider in de Amsterdamse woonwijk Buitenveldert. Vanaf zeven uur in de morgen controleren dienders vuilnisbakken en auto’s rond het schoolgebouw, dat goed beschermd is. Na de aanslag op het Joodse Museum van Brussel, in 2014, waarbij vier doden vielen, kwam er een hoog stalen hek om het schoolplein. Ook is er een permanente bewakingspost.


Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Slapende marechaussees bij Cheider krijgen taakstraf