Sosha Duysker wint Philip Bloemendal Prijs 2020

Sosha Duysker

De Philip Bloemendal Prijs voor jonge talentvolle journalistieke presentatoren, die vandaag voor de tiende keer werd uitgereikt, is gewonnen door Sosha Duysker, die onder andere kinderprogramma’s voor Zapp presenteert. In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ontving zij, live tijdens het NPO Radio 1 programma Stax en Toine, een cheque ter waarde van 3.500 euro uit handen van nabestaande Mieke Bloemendal. Dit bedrag kan Duysker besteden aan een opleiding om zich verder te professionaliseren in het vakgebied.

Verbinding
‘Sosha is een supertalent en verbindt zich moeiteloos met de doelgroep. De kinderen die naar Zapp kijken, de generatiegenoten van FunX, maar ook een volle zaal met vertegenwoordigers van de filmwereld. De presentatie van het gala van de Gouden Kalveren deed ze ontspannen en met een grote glimlach. Geen publiek zo moeilijk als één dat uit professionals bestaat, maar Sosha trekt er zich niets van aan en maakt de verbinding met de zaal én de huiskamer’, aldus de jury, die onder andere bestond uit Jan Westerhof (voormalig directeur Radio NPO), Antoin Peeters (RTL Nieuws), Saskia Houttuin (RTL Nieuws) en Winfried Baijens (NOS Journaal).

Zwarte Piet
De jury was erg onder de indruk van Duysters betoog om te stoppen met de traditie van Zwarte Piet, geplaatst op haar eigen Instagram. Volgens de juryleden waren ze ondersteboven van haar ‘persoonlijke inzet en de goed opgebouwde argumentatie’ in het pleidooi om Zwarte Piet in de ban te doen. ‘Het is een vrouw met een mening die van het scherm spat. Ze formuleert genuanceerd en rustig. Onze indruk is dat Sosha niet alleen iets wil vertellen, maar ook wil luisteren. Daarmee zou ze een groot opiniemaker kunnen worden,’ aldus de jury van de Philip Bloemendal Prijs’.

De award
De Stichting Philip Bloemendal Fonds stelt zich met de tweejaarlijkse stimuleringsprijs het doorgeven van kwaliteitsbesef aan nieuwe generaties journalistieke presentatoren ten doel. De aangemelde talenten worden door de vakjury onder andere beoordeeld op het zorgvuldig en doelmatig gebruik van de Nederlandse taal, hun stem, spraak, formulering en aspecten van persoonlijke presentatie, aldus de stichting in een persbericht.

De prijs is vernoemd naar Philip Bloemendal, de commentator van het Polygoon bioscoopjournaal die in 1999 overleed. De winnaar krijgt 3.500 euro voor een opleiding binnen het vakgebied. Op deze wijze moet zijn of haar getalenteerde stem op de radio of televisie worden gestimuleerd. Eerdere winnaars zijn Brecht van Hulten (2002), Lucella Carasso (2004), Wouter Zwart (2006), Sofie van den Enk (2008), Ajouad El Miloudi (2010) en Luuk Ikink (2012). Ook Arman Avsaroglu (2014), Eva Cleven (2016) en Saskia Houttuin (2018) pakten de prijs al eens.   

Joodse commentator
Philip Bloemendal was na de Tweede Wereldoorlog een bekende journalist. Hij sprak onder meer het Polygoonjournaal in en zijn stem was te horen op de radio. Het bekende stemgeluid van Bloemendal, die opgroeide in een Joods-orthodox gezin, hoort voor velen tot de naoorlogse nostalgie. Ook sprak Bloemendal in Amsterdam de teksten in van metrolijn 51 naar Amstelveen. Tegenwoordig rijdt die lijn alleen nog van Amsterdam CS naar station Zuid WTC.

Lees ook:
Jury Philip Bloemendal Prijs uitgebreid met Winfried Baijens en Evelien de Bruijn

De jury van de Philip Bloemendal Prijs heeft twee nieuwe leden. Radio- en televisiepresentatrice Evelien de Bruijn en NOS-presentator Winfried Baijens zullen mede bepalen wie het jonge journalistieke presentatietalent in de media van 2020 wordt. 

 

Categorie: |

Home » Nieuws » Sosha Duysker wint Philip Bloemendal Prijs 2020