Spaans hooggerechtshof: boycots van Israël altijd discriminerend

newsfisher.io

De allerhoogste Spaanse rechtbank heeft zich uitgesproken over boycotacties tegen Israël: die zijn volgens het hooggerechtshof altijd discriminerend, omdat het inbreuk maakt op de basisrechten van de mens. Een Spaanse pro-Palestijnse non-profitorganisatie was in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van een lagere rechtbank uit 2020, waarin een specifieke actie om Israël te boycotten discriminerend werd genoemd. Dit meldt de Jewish Telegraph Agency (JTA). Op woensdag nam het Spaanse parlement tevens een wet aan publieke financiering verbiedt voor organisaties die ‘antisemitisme promoten’.

Financiering aan banden
Al jaren is de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) ook in Spanje actief, maar niet altijd met succes. De Spaanse autoriteiten zijn kritisch over de beweging, die in hun optiek antisemitisme oproept. Financiering van BDS is er al op lokaal niveau aan banden gelegd en ook zijn er verschillende rechtszaken geweest van pro-Palestijnse en aan BDS-gelieerd organisaties om dit terug te draaien. Tevergeefs. In het geval van de uitspraak van het Spaanse hooggerechtshof ging het om de Associacion Interpueblos, die had doorgeprocedeerd.

ACOM
Bij het hooggerechtshof in Madrid stonden Associacion Interpueblos en ACOM, een Spaanse pro-Israëlische non-profitorganisatie, tegenover elkaar. Die laatste claimt de uitspraak als een overwinning. In de laatste jaren heeft ACOM meerdere clubs heeft aangeklaagd wegens discriminatie van Israël, met succes. Mede door de rechtszaken en door optreden van de Spaanse overheid is BDS in het land teruggedrongen, aldus JTA. Een hele reeks uitspraken van lagere rechtbanken in Spanje hadden die trend ingeperkt, maar ze hadden alleen betrekking op individuele gevallen en hadden dus een beperkte impact, aldus ACOM. De uitspraak van het hooggerechtshof vormt een juridisch precedent dat geldt bij alle lopende zaken.

Vinkentouw
De nieuwe wet die woensdag in de Cortes, het Spaanse parlement, werd aangenomen gaat uit van de  International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) definitie. Hierin staat dat kritiek op de staat Israël in bepaalde gevallen ook een vorm van antisemitisme is. Spanje wil niet zo ver gaan als Duitsland en Oostenrijk, die BDS en aan BDS-gelieerde activiteiten reeds hebben verboden. Wel wordt financiering van BDS-achtige activiteiten in het Zuid-Europese land voortaan tegengegaan. Mogelijk zal het aantal rechtszaken afnemen, omdat de wet nu meer duidelijkheid biedt. ACOM zegt op het vinkentouw te blijven en in actie te komen indien dat nodig is.

Lees ook:
Spanje en Portugal naturaliseren 90.000 nazaten verjaagde Sefardische Joden

Portugal en Spanje hebben in de afgelopen jaren meer dan 90.000 nazaten van verjaagde Sefardische Joden een Spaans of Portugees paspoort gegeven. De mogelijkheid tot naturalisatie begon in 2015 en is een soort Iberische Wiedergutmachung voor de Inquisitie, die tussen 1492 en 1834 plaatsvond. Madrid heeft minstens 153.000 aanvragen voor een staatsburgerschap ontvangen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Spaans hooggerechtshof: boycots van Israël altijd discriminerend