Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Steen valt uit Kotel bij Boog van Robinson

Een groot rotsblok kwam zondagochtend los uit de Kotel, de westelijke Tempelmuur, en viel bij de Boog van Robinson op een plek die bestemd is voor gemengde diensten. Er was op dat moment niemand aanwezig. De gebedsruimte is tot nader order gesloten.

“De Israëlische Autoriteit voor Oudheden is bezig met het incident,” aldus leider van de Masorti (Conservative) beweging Yitzhar Hess in een verklaring op Twitter. Hess plaatste ook een video waarop te zien is hoe de steen loskomt en op het platform neerkomt. “Dit is een signaal – we moeten de hele Kotel controleren, beide delen, opdat er geen ramp zal gebeuren in de toekomst,” voegde Hess toe aan zijn verklaring.

Het rotsblok woog zo’n honderd kilo volgens Radio Israël. Het ongeluk gebeurde een dag nadat het platform vol was geweest met mensen die daar waren voor de vastendag Tisja b’Av, waarop de vernietiging van de tempels in Jeruzalem wordt herdacht. Tussen zaterdagavond en zondag waren er ook tienduizenden Joodse Israëli’s op het hoofdgedeelte van de plaza bij de Kotel.

Na de val van de steen uit een van de originele stukken van de muur van Herodes, begon een team van de Israëlische Autoriteit voor Oudheden, onder wie archeologen, ingenieurs en restaurateurs, het aangetaste deel nauwkeurig te onderzoeken. De Autoriteit zei in een verklaring dat er verschillende oorzaken kunnen zijn voor het loskomen en vallen van het rotsblok, zoals plantengroei in de scheuren van de muur, of vocht dat geleid heeft tot slijtage van de steen.

Er zijn meer lege plekken in de Kotel waar in het verleden stenen uit de muur gevallen zijn. Eén van de archeologen vertelde de Times of Israel dat na het uitgraven van de Kotel oppervlakkige herstelwerkzaamheden hadden plaatsgevonden in de jaren 1970.

Volgens een onderzoek uit 2014 eroderen sommige delen van de Kotel honderd keer sneller dan andere, waardoor de stabiliteit het geheel ondermijnd zou kunnen worden. Dit kan betekenen dat de muur binnen honderd jaar geheel zal instorten.

Het deel van de Kotel bij de Boog van Robinson werd in 2000 bestemd voor gemengde diensten na een uitspraak van het Hooggerechtshof. In 2003 werd een klein platform gebouwd voor dat doel. In 2013 werd een tweede, groter platform toegevoegd – Ezrat Yisrael – na conflicten op het grote plein bij de Kotel waarbij orthodoxe en ultra-orthodoxe aanwezigen de maandelijkse bijeenkomsten van de Women of the Wall verstoorden.

Maar in juni vorig jaar riep Netanyahu de verdere ontwikkeling van de pluralistische gebedsruimte een halt toe onder druk van zijn ultra-orthodoxe coalitiegenoten. Hij beloofde wel door te gaan met het bouwen van een permanente gebedsruimte. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X