Stichting en eigenaar voormalig Joods Werkdorp Slootdorp moeten weer om tafel

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De stichting Joods Werkdorp Slootdorp/Nieuwesluis en ondernemer Joep Karel, die het voormalige Joodse werkdorp Slootdorp in handen heeft, moeten opnieuw om de tafel. Dat blijkt nu de gemeenteraad van Hollands Kroon de plannen van Karel voor het complex voorlopig heeft goedgekeurd. Op het terrein in Nieuwesluis werkten in de jaren dertig en veertig Joodse vluchtelingen uit Duitsland. Al jaren wordt er gesoebat over de toekomst van het voormalige werkdorp. Moet het een museum worden, moeten er Oost-Europese arbeiders komen of wordt het een combinatie van allebei?

Brandbrief
Gedurende de afgelopen weken voerde de stichting actie voor haar zaak. In een brandbrief liet het bestuur nadrukkelijk weten geen vertrouwen meer te hebben in ondernemer Karel, de eigenaar van het complex in de Wieringermeer. Tegelijkertijd heeft hij een plan bij de gemeenteraad ingediend, waarin ruimte is voor zowel een commerciële als een educatieve functie van het voormalige werkdorp dat thans leeg staat. Op het terrein wil Karel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa vestigen. Tegelijkertijd kan het voormalige gemeenschapshuis dan een museum worden, stelt hij.

Nieuw plan is nodig
Onder voorwaarde heeft de gemeenteraad van Hollands Kroon de plannen van Karel goedgekeurd. Zo moet hij op basis hiervan een definitief aangepast plan indienen. Daar zal de gemeente dan nog eens goed naar kijken alvorens er een wijziging van het bestemmingsplan komt. Die is nodig om het Werkdorp nieuw leven in te blazen. Waarschijnlijk gaat het plan in het najaar ter goedkeuring naar de raad. Daarnaast moet Karel opnieuw in overleg alle partijen die relevant zijn voor opzetten en exploiteren van het herinneringscentrum. De stichting hoort daar ook bij.

Adviseur
Het stichtingsbestuur focust zich nu op de rol van Joël Cahen. De kunsthistoricus en voormalig directeur van het Joods Historisch Museum is eerder door Karel aangetrokken om hem van advies te voorzien. ‘De heer Cahen, ook met al zijn ervaring en kennis kan het beslist niet alleen verwezenlijken, zonder de steun van de Noord-Holland Noord gemeenschap en vrijwilligers zoals wij. Wij willen en kunnen daar een duidelijke rol in spelen en hebben dat bij de heer Karel aangegeven”, zo schrijven de bestuurders. Cahen is tevens verantwoordelijk voor de start-up van het Nationaal Holocaust Museum.

Vrijetijdshonk
Eerder leek ondernemer Karel aan te sturen op een totale commerciële exploitatie van het voormalige werkdorp. In dat geval zou het monumentale gemeenschapshuis mogelijk een soort vrijetijdshonk voor de Midden- en Oost-Europese arbeiders worden; een nachtmerriescenario voor de stichting-bestuurders. Als het aan hen ligt, moet dat een museum worden waar bezoekers en schoolklassen kunnen leren van het Joodse verleden. Inmiddels heeft de verantwoordelijk wethouder Theo Meskers (VVD) laten weten dat Karel hem heeft toegezegd dat hij zijn plan ook kan realiseren zonder dat de arbeidsmigranten in het gebouw geplaatst moeten worden. Dit staat echter nergens zwart op wit.

Stichting is hoopvol
De raad heeft echter een motie aangenomen waardoor de eigenaar gedwongen wordt om geen accomodaties voor de arbeidsmigranten in het gemeenschapshuis te creëren. Ook moet hij ten minste zeventig procent van het vloeroppervlak reserveren voor een museale functie. Op grond van die kaders wil het stichtingsbestuur graag met Karel in gesprek. ‘Deze voorwaarden passen precies bij het doel van de stichting en dus des te meer reden om weer met ons om de tafel te gaan zitten om invulling te geven aan het Herinneringscentrum/ Museum in het gemeenschapshuis’, aldus het bestuur. ‘Alles bij elkaar blijft er gelukkig nog hoop en zijn er toch nog weer openingen voor een vervolggesprek’.

Lees ook:
Jacobs wijst gemeente Hollands Kroon op morele plicht bij Joods werkdorp Slootdorp

Opperrabbijn Binyomin Jacobs heeft de raad en het bestuur van de gemeente Hollands Kroon in een brief aangesproken op hun verantwoordelijkheid rond het voortbestaan van het voormalige Joodse werkdorp Slootdorp.

Stichting Joods Werkdorp Slootdorp luidt de noodklok in brandbrief aan gemeenteraad
In Nieuwesluis, waar ooit Joodse vluchtelingen te werk werden gesteld, is een patstelling ontstaan over de toekomstplannen. De samenwerking is volgens de stichting stroef verlopen, omdat complex-eigenaar Karel zijn geweer te vaak van schouder verwisselde. 

Categorie:

Home » Nieuws » Stichting en eigenaar voormalig Joods Werkdorp Slootdorp moeten weer om tafel