Stichting Het Momentum zoekt vrijwilligers voor Beth Shalom (adv.)

Mevrouw Harlaar-Asman en zoon Patrick Harlaar (Het Momentum)

‘Kunnen jullie mijn moeder bezoeken in het verpleeghuis?’ Het was een dringende vraag uit Israël die Stichting Het Momentum een jaar geleden ontving van Patrick, zoon van mevrouw Erna Harlaar-Asman. Omdat veel kinderen van bewoners van zorgcentrum Beth Shalom in de Amsterdamse wijk Buitenveldert in Israël wonen, is hun bezoek schaars. Ondanks de zeer gewaardeerde inzet van alle medewerkers was er dringend behoefte aan extra afleiding.

Deze vraag sprak Sylvia Eickholt, oprichter van Stichting Het Momentum, direct aan. “Ons vrijwilligerscollectief is in 2018 ontstaan in de huiskamer van het verpleeghuis waar mijn moeder woonde. Als mantelzorger zag ik steeds weer de behoefte van veel bewoners aan meer persoonlijk bezoek, meer afleiding op maat,” vertelt ze. “Al snel hadden we de eerste vijftien vrijwilligers gevonden voor een persoonlijke match met een bewoner. De zingeving en sociale benadering tijdens deze wekelijkse bezoekjes van een ‘eigen’ vrijwilliger kunnen echt wonderen doen, zoals blijkt in de vier andere verpleeghuizen, waar we nu actief zijn met meer dan zeventig matches!.”

Een uurtje per week
Het Momentum zoekt nu samen met zorgcentrum Beth Shalom naar geschikte vrijwilligers, die zich een uurtje in de week willen inzetten voor een ‘eigen’ bewoner. Iedereen boven de achttien met empathie en geduld en die een uurtje per week tijd heeft, kan zich hiervoor aanmelden op info@hetmomentum.nl. De vrijwilligers krijgen een korte opleiding en een professionele begeleiding.

De match gebeurt op basis van de individuele zorgvraag en gedeelde interesses. Praten over een gezamenlijke achtergrond of interesse, een potje schaken met een fervent denksporter, een wandeling met de hond met een dierenliefhebber of samen een kopje koffie drinken. Er kan nog zoveel wél in elke fase van dementie. Ook tijdens de afgelopen coronaperiode hielden de vrijwilligers contact onder andere met vlogs en kaartjes.

Erkenning
Dat Het Momentum werkt, blijkt ook uit de landelijke erkenning van de Anneke van der Plaats Award 2019 en de Nationale Vrijwilligersprijs Lokale Initiatieven 2021, toegekend door onder meer het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Uit het juryrapport Nationale Vrijwilligersprijzen: ‘De jury vindt stichting Het Momentum een warm initiatief voor mensen met dementie en hun naasten. Een belangrijke doelgroep, waarvoor het van belang is dat ze bij de buitenwereld betrokken blijft. Het Momentum slaagt daar zeer goed in en is daardoor een mooi voorbeeld van inclusie’.

Informatieavond
Op maandagavond 10 januari 2022 verzorgt Het Momentum een informatieavond van zeven uur uur tot half negen in zorgcentrum Beth Shalom, Kastelenstraat 80 in Amsterdam, voor iedereen die geïnteresseerd is. Aanmelden kan vanaf nu via info@hetmomentum.nl. Meer info op Hetmomentum.nl. Uiteraard worden de coronaregels van dat moment gevolgd en deelnemers tijdig geïnformeerd over een eventuele wijziging van plannen.

Ter gedachtenis
Helaas kwam de samenwerking tussen zorgcentrum Beth Shalom en Het Momentum te laat voor mevrouw Harlaar-Asman. Als nagedachtenis hoopt men op veel mooie extra bezoekjes, waardoor mevrouw toch nog voor een glimlach kan zorgen bij haar medebewoners.

Over Beth shalom
“Cordaan biedt zorg aan circa 20.000 mensen vanuit 120 locaties in Amsterdam en regio. Ons zorgcentrum Beth Shalom met Joodse identiteit heeft veel aandacht voor Joodse feestdagen en tradities. Tegelijkertijd respecteert men de afkomst en levensbeschouwelijke overtuiging van elke bewoner.  Dankzij het Oranje Fonds kunnen we nu met Het Momentum op zoek naar geschikte vrijwilligers voor persoonlijke matches met onze bewoners. Mensen met of zonder Joodse identiteit, iedereen die een uurtje per week iets leuks wil doen met iemand met dementie is welkom,” aldus Marion Hoitink, locatiemanager van Cordaan bij Beth Shalom/

Meike Smits, specialist ouderengeneeskunde Anna Ouderenzorg, over Het Momentum: “Wat ik mooi vind aan Het Momentum is dat ze de vrijwilligers ook een scholing bieden waarin uitleg wordt gegeven over dementie en hoe om te gaan met het daaruit voorkomend gedrag. Je krijgt dus getrainde vrijwilligers en ze zoeken naar een perfecte match tussen de vrijwilliger en de persoon met dementie en dat maakt de kans op positieve interacties wel heel groot.”

Categorie:

Home » Nieuws » Stichting Het Momentum zoekt vrijwilligers voor Beth Shalom (adv.)