Stichting Joden Zwartewaterland komt er aan

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland ziet op 21 mei het levenslicht. Barend Vinke uit Zwartsluis heeft het initatief genomen tot de oprichting. Hij wil meer aandacht voor de Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Zwartewaterland zijn weggevoerd.

Zo hoopt hij onder meer twaalf struikelstenen (Stolpersteine) in Zwartsluis te plaatsen ter nagedachtenis aan de twaalf weggevoerde Joodse inwoners van het dorp. Ook een aantal Hasselters zijn bezig om de Joodse geschiedenis van Zwartewaterland op te tekenen. Besloten is om nu samen verder te gaan. “We kijken ook niet meer alleen naar de Tweede Wereldoorlog, maar naar de hele geschiedenis van Joden in Zwartewaterland”, aldus Zwartsluis. Genemuiden, waar in de periode 1940-1945 geen Joden woonden, zal daarom ook betrokken worden bij het project. “Het doel is om de Joden die zijn weggevoerd uit de gemeente een naam en gezicht te geven en daarnaast de geschiedenis van het Joodse leven in onze gemeente te achterhalen.”

In de toekomst zou dat kunnen resulteren in een wandeling of fietstocht met informatie over de Joden van Zwartewaterland. “Er stonden synagogen in Zwartsluis en in Hasselt. In Genemuiden woonde een grote Joodse familie. Er dus genoeg te vertellen.” Ook voor scholen hoopt de stichting iets te betekenen. De komende tijd zal het stichtingsbestuur interviews houden met de oudere inwoners van de gemeente om meer te weten te komen over de Joodse geschiedenis. “Het is een project van de lange adem, volgend voorjaar hopen we de struikelstenen in Zwartsluis te kunnen leggen.”

Bron: De Stentor

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Stichting Joden Zwartewaterland komt er aan