Synagoge-gebouw van Roermond doelwit van vandalisme

Synagoge Roermond voorhuis (Google Maps)

De voormalige synagoge van Roermond is aangevallen door vandalen. Ze gooiden onder meer stenen en golfballen door de glas-in-loodramen. Het gebeurde in de afgelopen dagen meerdere malen. Rura, de historische stichting die het gebouw in beheer heeft, heeft tot twee keer toe aangifte gedaan. Tevergeefs, want de daders zijn nog niet gepakt. “Meer durven we er nu niet over te zeggen,” laat Frank Slenders van de stichting aan Dagblad de Limburger weten.

Het kon in de afgelopen tijd tot twee keer toe gebeuren dat de aanvallers konden toeslaan. Het gaat om de voormalige sjoel die achter het voorhuis aan de Hamstraat ligt. Vermoedelijk weten de daders dat het om een oude synagoge gaat en hebben ze hun doel gericht uitgekozen, want vanaf de winkelstraat is het pand waarom het gaat niet te zien. Alleen de gevel van het voorhuis toont een Joods thema aan. Volgens een Facebookbericht van Slenders heeft de stichting Rura wel een idee wie er achter zit. ‘Maar bewijs het maar’, schrijft Slenders.

Er komen nu bewakingscamera’s op de omliggende gebouwen om de boel beter in de gaten te houden. De politie laat aan de krant weten dat de vernielingen bekend zijn. Onderzoek loopt nog. De eerste aanval dateert van afgelopen zondag, want toen kwam de eerste melding binnen, zo laat een politiewoordvoerder weten. Ook zij wil verder niets over de zaak kwijt. Het is nu de vraag of de daders het aandurven de sjoel opnieuw aan te vallen nu ze mogelijk weten dat er camera’s zijn.

Het voormalige huis van samenkomst dateert van 1853, een tijd waarin Roermond een bloeiende Joodse gemeenschap kende. Naast een kerkbestuur en een kerkenraad waren er in het Limburgse stadje verschillende genootschappen actief, die zich onder meer bezighielden met hulp aan Joodse reizigers, het verzorgen van begrafenissen, ondersteuning van kraamvrouwen en behoeftige vrouwen, en het doen Torastudie. Ook was een Joodse school.

In de oorlog werd de Joodse gemeenschap van Roermond gedecimeerd. Het grootste deel van de Joodse bewoners is tussen augustus 1942 en april 1943 gedeporteerd en vermoord in concentratie- en vernietigingskampen. In dorpen in de omgeving schuilde een groot aantal Joodse onderduikers. Na de oorlog is de Joodse gemeente heropgericht. Waar de oude synagoge in de Hamstraat stond – deze was vernietigd – werd een nieuw gebouw neergezet. Door het sterk teruggelopen ledental fuseerde de gemeente in 1986 met de gemeenten Heerlen, Maastricht en Venlo gefuseerd tot de NIHS Limburg.

Lees ook:
Benoit Wesly – voorman Joods Limburg – thuis overvallen en mishandeld

Zakenman en prominente Joodse Limburger Benoit Wesly (73) is thuis in Maastricht overvallen en mishandeld. In de nacht van zondag op maandag stonden vier gemaskerde mannen aan zijn bed. Uit een reconstructie van Dagblad de Limburger blijkt dat Wesly zwaar is toegetakeld en zich, na het vertrek van de daders, zelf heeft gemeld bij het politiebureau. Wesly is mogelijk om zijn vermogen overvallen en mishandeld.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Synagoge-gebouw van Roermond doelwit van vandalisme