‘Te vondeling gelegde’ oude Joodse grafsteen zorgt voor raadsels in Haaltert

VRTnws

Een onbekende heeft een oude Joodse grafsteen achtergelaten voor de deur van de Heemkundige Kring in Haaltert. Het Vlaamse dorp zit nu met veel vraagtekens. Waar komt deze steen vandaan? Van wie is hij echt geweest? En waarom heeft deze persoon de steen ‘te vondeling gelegd’? De vereniging wil het mysterie van de grafsteen zo snel mogelijk oplossen, want niemand weet waar die vandaan komt. Vermoedelijk moet de zerk van een kleine Joodse jongen geweest zijn die in 1899 op nog onduidelijke wijze de dood vond.

“Elke donderdag komen we samen in ons documentatiecentrum”, vertelt voorzitter Mark Beelaert van de Heemkundige Kring aan de VRT. “We ontvangen dan bezoekers die meer willen weten over hun stamboom. En ondertussen archiveren we ook foto’s en documenten. En toen we twee weken geleden aan kwamen, zagen we tot onze grote verbazing een grafsteen voor de deur staan.” De Heemkundige Kring zit nu met veel vragen. Waar komt de grafsteen vandaan? En wie heeft hem gevonden? Beelaert wil de zaak zo snel mogelijk oplossen.

“We zagen natuurlijk meteen dat het niet ons alfabet was op de grafsteen. Een medewerker heeft de tekst letter voor letter ontcijferd met een woordenboek. En dus zijn we toch al iets wijzer geworden,” aldus de voorzitter. Niet duidelijk wordt of de Heemkundige Kring contact heeft opgenomen met een rabbijn, die misschien meer zou kunnen weten over de religieuze kant van de grafsteen. In ieder geval is duidelijk dat het gaat om een graf van een Joodse jongen,  Aharon Yehuda Avraham, die op zondag 19 februari 1899 gestorven is.

Van wie het kindje was en of er een connectie met Haaltert heeft is nog onbekend. Beelaert tegen de omroep: “Het is echt raar! We zijn al in verschillende documenten van de gemeente gaan zoeken, maar we kunnen geen verband vinden met Haaltert. We hebben ook enkele Joodse verenigingen aangeschreven, maar nog niet veel informatie gevonden. Het is een groot raadsel. En we willen het mysterie graag ophelderen.” Wie iets kan vertellen of meer weet, is welkom bij de Heemraadkundige Kring van Haaltert.

Lees ook:
Ophef na vernieling graf August Borms, ‘Vlaamse collaborateur die Joden bijstond’

Voor de tweede keer in een jaar tijd is het graf van de collaborateur August Borms vernield. De Vlaamse nationalist, die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi’s maar ook een Joods gezin zou hebben bijgestaan, is omstreden. Vorig jaar was er nog protest tegen het opknappen van het graf met Antwerps belastinggeld. Joodse organisaties en prominente Vlamingen maakten tevergeefs bezwaar. Later werd het graf vernield en opnieuw opgeknapt. 

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Te vondeling gelegde’ oude Joodse grafsteen zorgt voor raadsels in Haaltert