Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
‘Tedje & Meijer’ genomineerd voor Europese mediaprijs

De documentaire Tedje & Meijer: de belofte van liefde’ van de Joodse redactie van de EO is genomineerd voor de prestigieuze Prix Europa. Deze televisiedocu van regisseur Heleen Minderaa toont het aangrijpende liefdesverhaal van twee mensen die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog samen proberen te overwinnen. De ‘2Doc’ is reeds uitgezonden op vier mei, maar is via deze link terug te zien. De Joodse EO-redactie en de regisseur zijn erg blij met de nominatie van de jury, die hiermee waardering uitspreekt voor hun werk. In 2015 kreeg de Joodse Omroep, de voorloper van de huidige EO-redactie, de prijs al eens met de documentaire Little Angels.

Over het koppel
Het verhaal gaat over Ted en Meijer, die elkaar na de oorlog ontmoetten op de Gemeentelijke Inhaalcursus voor Ondergedoken Leerlingen (GICOL). De een heeft dan een verblijf van tweeëneenhalf jaar in de concentratiekampen van de nazi’s overleefd en de ander komt net uit de onderduik als de school hen bij elkaar brengt. Zij beloven elkaars levensvervulling te worden en er samen iets van te gaan maken. Ook nu zij beiden negentig jaar oud en meer dan 65 jaar getrouwd zijn, zijn ze nog steeds in alles op elkaar gericht. Ted houdt de bijna blinde Meijer op de been en op zijn beurt is Meijer het geheugen van Ted, nu zij door dementie veel vergeet.

Tweede generatie 
Het lijkt of de liefde tussen Ted en Meijer alles heeft overwonnen. Hoewel de artsen voorspelden dat Ted geen kinderen zal kunnen krijgen als gevolg van de erbarmelijke omstandigheden in de kampen, krijgt het stel een dochter en een zoon: Mirjam en Ruben. Zij proberen hun kinderen zo normaal mogelijk op te voeden, maar de verschrikkingen van de Sjoa blijven altijd voelbaar aanwezig. Mirjam zegt daarover: “Auschwitz zat bij ons aan tafel en at altijd een hapje mee.”

Mirjam en Ruben hebben veel respect voor hun ouders en de manier waarop zij houvast bij elkaar hebben gezocht. Maar de innige band tussen hun ouders biedt tegelijkertijd weinig ruimte voor anderen, ook niet voor Mirjam en Ruben. Hun herinneringen zijn herkenbaar voor iedereen met ouders die getekend zijn door een dergelijk oorlogsverleden. Onderling wordt er veel over gesproken. Naar buiten toe is het – nog steeds – een taboe. De film laat zien hoe groot de impact van trauma op de volgende generaties is.

Geen typisch verhaal  
Toch is ‘Tedje & Meijer: de belofte van liefde’ geen typisch Joods verhaal, of een verhaal dat alleen van toepassing is op mensen die de Sjoa hebben meegemaakt. Rode draad is een trauma waardoor verschillende generaties worden beïnvloed, of dat nu de Jodenvervolging, internering in Nederlands-Indië, verslaving of misbruik is. Kijkers die in zo’n familiesysteem zitten, zullen zich herkennen in minstens één van de hoofdpersonen in deze film. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X