Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Labour toch akkoord met antisemitisme-definitie

De Britse Labour Party is na veel discussie akkoord gegaan met het hanteren van de internationale antisemitisme-definitie. Dit doet de partij na de controverse rond de vermeende antisemitische houding van leider Jeremy Corbyn. Het hoofdbestuur van Labour heeft na een pittig debat de antisemitisme-definitie van de International Alliantie ter Herinnering van de Holocaust aangenomen. Aan dit besluit zit een ‘maar’, want Corbyn en zijn achterban waren lange tijd bang dat ze dan geen kritiek meer zouden mogen leveren op Israël. Ze vreesden dat hun vrijheid zou worden beknot, maar dat blijkt volgens het hoofdbestuur niet het geval te zijn.

De definitie van antisemitisme is gevormd door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Deze bevat elf voorbeelden van Jodenhaat of anti-Joods gedrag om het begrip ‘antisemitisme’ zo duidelijk mogelijk te duiden. Volgens The Guardian besloot het Labour-partijbestuur om de definitie integraal te erkennen, maar dan wel na een gespannen vergadering waarbij ook leider Corbyn aanwezig was. De erkenning van de definitie komt er na beschuldigingen aan het adres van Corbyn en Labour van Jodenhaat. Zo duiken er regelmatig antisemitische incidenten en uitlatingen van Corbyn uit het verleden op. Bepaalde kranten beschreven Labour al als ‘de meest antisemitische partij van Europa’.

Om het tij te keren, erkent Labour nu de IHRA-definitie van het begrip. Wel houdt de partij een slag om de arm door te stellen dat Labour de vrijheid van meningsuiting over het Midden-Oosten en de Palestijnse zaak hoog in het vaandel wil laten staan. Ook moeten de ‘relaties met de Joodse gemeenschap hersteld worden’. Tegelijkertijd mag de pro-Palestijnse beweging binnen de partij nooit uitdoven, zo stelt het bestuur. Eerder had Corbyn een moeilijk gesprek met Joodse leiders in Groot-Brittannië, waardoor de relaties met de Joodse gemeenschap zo goed als zijn opgeblazen. Voorafgaand aan de vergadering van het partijbestuur met Corbyn stonden circa honderd van zijn aanhangers te demonstreren bij de ingang. Ze vrezen dat het erkennen van de definitie alle kritiek op Israël binnen de partij zal smoren. Het is daarmee duidelijk waar Corbyn staat.

Ondanks het besluit van dinsdag blijft het spoken rond Labour en Jodenhaat. Zo werd PvdA-leider Lodewijk Asscher woensdag nog gemaand door het Nederlandse CJO. De Joodse parapluorganisatie eist dat Asscher zijn Britse collega veroordeelt voor diens vermeende antisemitische houding en uitspraken. Eerder beklaagden de weduwen van de aanslag van de Olympische Spelen van München in 1972 zich al over Corbyn, die in 2014 een bezoek bracht aan de graven van de Arabische daders van de aanslag. De Labour-leider schreef daarop in The Morning Star: ‘Ik was in Tunesië op een Palestijnse conferentie en ik legde een krans voor allen die zijn gestorven in de luchtaanval die plaatsvond in Tunis, op het hoofdkwartier van de Palestijnse organisaties aldaar. Ik werd vergezeld door veel andere mensen die op de conferentie op zoek waren naar vrede’.

Al langer heeft Labour last van problemen met antisemitisme binnen de eigen gelederen. Sinds 2012 is het aantal antisemitische incidenten in de partij behoorlijk toegenomen. Met de komst van de linkse Corbyn als partijleider, in 2015, is het antisemitisme nog meer gegroeid. Een speciale partijcommissie deed in 2016 onderzoek naar antisemitisme binnen Labour. Er heerst ‘een bij tijd en wijle giftige sfeer. Waarbij binnen de partij te vaak werd weggekeken’, aldus de onderzoekers.

Sindsdien is er weinig gebeurd om de Jodenhaat binnen de Britse sociaaldemocratische partij te stoppen. Wel kwam Labour onlangs met een antisemitisme-code op de proppen. Corbyn zelf heeft niettemin de schijn tegen, omdat hij in het verleden veel pro-Palestijnse demonstraties en bijeenkomsten heeft bij gewoond. Ook was hij in oktober afwezig bij de viering van ‘100 jaar Balfour-verklaring’. Joodse kiezers liepen tevens weg tijdens de parlementsverkiezingen van juni vorig jaar. Corbyn is er alles aan gelegen om het antisemitisme uit te bannen. Indien hij ooit premier wil worden, zal hij ook voor het grote publiek geloofwaardig moeten zijn op het gebied van anti-discriminatie. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X