Weduwen München ’72 boos om bezoek Corbyn

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De weduwen van de slachtoffers van de aanslag op de Olympische Spelen van München, in 1972, zijn niet te spreken over het bezoek dat de Britse Labour-leider Jeremy Corbyn heeft gebracht aan de graven van de daders. De Brit bezocht de graven in Tunesië in 2014 en bracht daar volgens omstanders ook een hulde aan hen. De Labour-partij ontkent dit. De nabestaanden en weduwen veroordelen de actie van Corbyn. De krant The Daily Mail publiceerde foto’s uit 2014, een jaar voordat Corbyn werd gekozen tot Labour-leider. Daar houdt hij een krans vast bij de graven van de terroristen van Zwarte September, de Palestijnse terreurgroep die de aanslag in München pleegde. Bij de aanval kwamen elf Israëli’s en een Duitse agent om het leven.

Verslaggevers van de Britse krant die de Tunesische begraafplaats hebben bezocht, vonden de plaquette voor de 47 bomaanslagen op ongeveer vijftien meter afstand van de plaats waar Corbyn werd gefotografeerd toen hij de krans vasthield. Volgens het dagblad zijn de foto’s gemaakt bij een plaquette die drie mannen eert, waaronder de stichter van Zwarte September die de gruweldaad van München mede uitvoerde. Tegen Jewish News zeggen weduwen Ankie Spitzer (ook bekend als Ankie Rechess) en Ilana Romano, wier echtgenoten Andre Spitzer en Yossef Romano tot de slachtoffers van München behoorden, dat ze ‘extreem gekwetst’ zijn door de foto’s.

De boodschap van de weduwen is duidelijk: “We kunnen ons geen één bezoek heugen van de heer Corbyn aan het graf van onze vermoorde vaders, zonen en echtgenoten.” Zij gingen naar de Olympische Spelen om mee te doen aan dit ‘festival van liefde, vrede en broederschap’, maar ze kwamen allemaal naar huis in doodskisten. “Het is een ultieme daad van boosaardigheid, wreedheid en domheid dat de heer Corbyn deze terroristen te eert,” aldus Spitzer en Romano. Beide vrouwen voerden decennialang actie voor het eren van de atleten door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Spitzer en Romano zeggen tegen Corbyn: “Als u een echte politieke transformatie wil, meneer Corbyn, dan raden we u aan om eerst de geschiedenis te bestuderen, en om dan te begrijpen hoe terrorisme de samenleving en de mensheid ondermijnt.” Iemand die wordt gedreven door ‘eenzijdige haat en wraakzucht’ verdient geen plek in de politiek van ‘een fatsoenlijke, menselijke samenleving’. De weduwen herinneren de politicus eraan dat hij zal worden beoordeeld door de kiezers. Namens alle families bieden Splitzer en Romano hun ‘oprechte medeleven’ aan aan het Britse volk in het geval dat Corbyn premier wordt.

Labour ontkent echter in alle toonaarden dat hun leider in Tunesië was om de terroristen te eren. Hij was in de buurt, maar legde een krans voor de vrede, aldus het partijbestuur. Volgens anonieme bronnen drongen adviseurs er bij het bestuur op aan dat Corbyn meer uitleg zou geven over zijn eerbetoon. Dat deed hij. “Ik was in Tunesië op een Palestijnse conferentie en ik legde een krans voor allen die zijn gestorven in de luchtaanval die plaatsvond in Tunis, op het hoofdkwartier van de Palestijnse organisaties aldaar. Ik werd vergezeld door veel andere mensen die op de conferentie op zoek waren naar vrede,” zo schreef Corbyn eerder in The Morning Star. In dezelfde tekst repte hij ook over de doden van de Mossad.

Joodse leiders in Groot-Brittannië veroordelen de foto’s. Zij hadden afgelopen voorjaar al een teleurstellend gesprek met hem. Al langer heeft Labour last van problemen met antisemitisme binnen de eigen gelederen. Sinds 2012 is het aantal antisemitische incidenten in de partij behoorlijk toegenomen. Met de komst van de linkse Corbyn als partijleider, in 2015, is het antisemitisme nog meer gegroeid. Een speciale partijcommissie deed in 2016 onderzoek naar antisemitisme binnen Labour. Er heerst ‘een bij tijd en wijle giftige sfeer. Waarbij binnen de partij te vaak werd weggekeken’, aldus de onderzoekers.

Sindsdien is er weinig gebeurd om de Jodenhaat binnen de Britse sociaaldemocratische partij te stoppen. Wel kwam Labour onlangs met een antisemitisme-code op de proppen. Corbyn zelf heeft niettemin de schijn tegen, omdat hij in het verleden veel pro-Palestijnse demonstraties en bijeenkomsten heeft bij gewoond. Ook was hij in oktober afwezig bij de viering van ‘100 jaar Balfour-verklaring’. Joodse kiezers liepen tevens weg tijdens de parlementsverkiezingen van juni vorig jaar. Corbyn is er alles aan gelegen om het antisemitisme uit te bannen. Indien hij ooit premier wil worden, zal hij ook voor het grote publiek geloofwaardig moeten zijn op het gebied van anti-discriminatie.

Categorie:

Home » Nieuws » Weduwen München ’72 boos om bezoek Corbyn