Terreuraanval op sjoel en kerken Dagestan: 15 doden

Terreuraanslag Dagestan, juni 2024 (beeld: YouTube, France 24)

Een synagoge en twee kerken zijn in de Russische deelrepubliek Dagestan aangevallen door moslimterroristen. Daarbij zijn zeker een priester, een beveiliger en dertien politiemensen vermoord. Bij de geestelijke is de keel doorgesneden. Gewapende mannen gingen in twee steden vol in de aanval en belegerden ook een politiepost. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Dagestan zijn twee terroristen gedood.

In Dagestan, een zuidelijke Russische deelrepubliek in de Kaukasus, was het zondag niet pluis in de steden Derbent en de hoofdstad Machatsjkala. In die eerste stad werden een kerk en een synagoge aangevallen en in de hoofdstad werden het huis van samenkomst en een politiepost getroffen. Vijftien mensen kwamen om, onder wie twee moslimterroristen. Beide steden liggen zo’n 120 kilometer van elkaar.

Oude pater

Volgens de voorzitter Shamil Khadulaev van de Dagestan Public Monitoring Commission werd een priester gedood bij de aanval op de kerk in Derbent. “Volgens de informatie die ik kreeg, is pater Nikolay vermoord in de kerk van Derbent; ze sneden zijn keel door. Hij was 66 jaar oud en erg ziek,” zei Khadulaev. Ook een bewaker bij de kerk, gewapend met alleen een pistool, werd neergeschoten.

Verstopt

Nog meer priesters hebben zichzelf opgesloten in de kerk en wachten op hulp, aldus Khadulaev. Ondertussen werd de synagoge van Derbent in brand gestoken. Op beelden zijn grote vlammen en rookpluimen te zien die uit de ramen komen. Tegelijkertijd kwamen ook de politiepost en synagoge in Makhachkala onder vuur te liggen. De kogels vlogen in het rond. Het is nog onduidelijk of er ook mensen in sjoel waren.

Dagestanis

Het opperhoofd van de Republiek Dagestan, Sergey Melikov, heeft een bericht op Telegram geplaatst waarin hij zegt dat ‘onbekende personen pogingen hebben ondernomen om de sociale situatie te destabiliseren. Politieagenten uit Dagestan stonden hen in de weg. Volgens voorlopige informatie zijn er onder hen slachtoffers’. Melikov heeft een hoofdkwartier ingesteld van waaruit de terroristen bestreden moeten worden. Hij drong er bij het publiek op aan kalm te blijven: “Paniek en angst zijn waar ze op rekenen. Ze zullen dit niet van Dagestanis krijgen!”

Israël kijkt mee

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de situatie in de gaten en heeft eigen inlichtingen. ‘Voor zover bekend waren er op het moment van de aanval geen gelovigen in de synagogen en zijn er geen slachtoffers bekend uit de Joodse gemeenschap’, aldus een verklaring van het ministerie. ‘De synagoge in Derbent is in brand gestoken en platgebrand. Lokale bewakers zijn gedood. De synagoge in Machatsjkala is aangevallen door geweervuur, er zijn geen verdere details’.

Onderzoek

Het onderzoeksdirectoraat van de Justitiële onderzoekscommissie van Rusland voor de Republiek Dagestan zei dat het een terreuronderzoek is opgestart naar de aanslagen op grond van het Wetboek van Strafrecht van de Russische Federatie. ‘Alle feiten van het incident en de personen die betrokken zijn bij de terroristische aanslagen worden vastgesteld, en hun daden zullen juridisch worden beoordeeld’.

Vliegveld

Het is niet voor het eerst dat het onrustig is in de deelrepubliek, waar de islam de dominante godsdienst vormt en Joden en christenen in de minderheid zijn. Daags na de Hamas-aanslag van 7 oktober van vorig jaar gingen extremistische moslims een kwade meute voor op het vliegveld van de hoofdstad. Daar was een vlucht uit Israël geland met Israëlische en Joodse passagiers. De menigte wilde de kist binnenvallen en alle passagiers lynchen. De toestand liep met een sisser af.

Tsjetsjenië

De autoriteiten van Dagestan en hebben drie dagen van rouw afgekondigd in het hele gebied. Sinds de oorlog tegen Hamas in Gaza keren groepen zich tegen de Joodse minderheid in het overwegend islamitische Dagestan. De deelrepubliek grenst aan Tsjetsjenië, een deelrepubliek waar de islam eveneens wordt aangehangen. Er zijn aanhoudend met veiligheidsproblemen door de aanwezigheid van extremistische groepen en militanten, die Tsjetsjenië in[ en uitgaan.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Terreuraanval op sjoel en kerken Dagestan: 15 doden