Theodor Holman Park in Israël opgericht

Theodor Holman krijgt park in Israël naar zich vernoemd (beeld: X.com)

Publicist Theodor Holman een park in Israël naar zich vernoemd gekregen. De columnist wordt zo geëerd voor zijn strijd tegen antisemitisme en voor de Joden, veelal in het publieke debat. Het park, dat circa een hectare groot is, ligt dichtbij het gebied waar op 7 oktober 2023 Hamas een bloedbad aanrichtte en ruim twaalfhonderd mensen vermoordde. Holman voelde zich vereerd en verlegen.

Voor de gelegenheid was de opiniemaker naar de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) gekomen, waar hij en anderen in het publiek zaten. Onder meer oud-directeur Ronny Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), voormalig voorzitter Ron van der Wieken van het Centraal Joods Overleg (CJO) en oud-bewindspersoon en thans Tweede Kamerlid Eric van der Burg (VVD) waren aanwezig.

Gouden Boek

Holman, die een van de vrienden was van de vermoorde cineast Theo van Gogh, werd geprezen ‘omdat hij zijn hart voor het Joodse volk liet spreken, toen anderen zwegen’. Hij kreeg een oorkonde overhandigd waarop staat dat hij voortaan in het Gouden Boek van het Joods Nationaal Fonds staat ingeschreven. Er zat een grenen houten lijst omheen.

Het vrije woord

‘Uit respect voor zijn bijdrage aan het publieke debat tijdens de oorlog tussen Hamas en Israël is in Kissufilm (bij de grens met Gaza) het Theodor Holman Park opgericht’, zo staat op de oorkonde te lezen. ‘Theodor Holman bindt in zijn columns op moedige wijze de strijd aan tegen antisemitisme in alle verschijningsvormen. Wegkijken en zwijgen zijn hem, als vertolker van het vrije woord, vreemd’.

Onder vuur

In zijn dankwoord zei de columnist en publicist in verlegenheid te zijn gebracht door het gebaar. Hij ontkende moedig te zijn met wat hij schrijft. Binnenkort zal hij zijn park in Israël bezoeken, zo beloofde hij alle aanwezigen. Op X regende het felicitaties voor Holman, die afgelopen najaar nog onder vuur lag omdat hij als columnist bij Het Parool op de schopstoel zou zitten.

Breivik

Theodor Holman (72) groeide op in een Nederlands-Indisch gezin en werkt sinds de jaren zeventig in de media. Hij heeft boeken, artikelen en vele columns op zijn naam staan. Ook presenteerde hij radio- en tv-programma’s. Holman heeft verklaard zich verwant te voelen met de Noorse terrorist Anders Breivik. Hij schreef het toneelstuk Breivik ontmoet Wilders, waarover hij verklaarde zelf ‘dichter bij Breivik’ dan bij Wilders te staan.

Theo van Gogh

Na de moord op cineast Theo van Gogh, in november 2004, kwam Holman bekend te staan als een van zijn naaste vrienden, onder meer door een voordracht op diens begrafenis en door mediaoptredens. Op tv stelde Holman dat hij bij het opgebaarde lijk van Van Gogh had gevoeld dat diens been was geamputeerd. Dit zou volgens hem door de politie zijn gedaan omdat er nog kogels in zaten die onderzocht moesten worden. Later bleek dit niet te kloppen.

Ongeloof

Holman was zeer aangedaan door de moord op Van Gogh. Dat bleek uit zijn columns, waarin hij zijn verdriet en ongeloof niet onder stoelen of banken stak. Later werden de stukken gebundeld in het boek Theo is dood. In 2011 richtte hij in een column het woord tot filmproducent San Fu Maltha, die in de Volkskrant had gezegd had dat Pim Fortuyn en Van Gogh het aan zichzelf te wijten hadden dat zij vermoord waren. Hij verklaarde de producent de oorlog.

Fortuynprijs

De oorkonde en het park in Israël zijn niet de eerste prijzen die Holman ontvangt. Zo kreeg hij in 2018 de Pim Fortuynprijs toegekend, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest Fortuynistische persoon. Deze is ‘een opiniemaker, politicus of bestuurder, een strijder voor het vrije woord, is een onafhankelijke geest, gebruikt heldere taal, is taboedoorbrekend, is dapper en durft stelling te nemen in het maatschappelijke debat’.

Winnaars

Naast Holman wonnen schrijver Leon de Winter, publiciste Ebru Umar, wetenschapper Afshin Elian, presentatrice Fidan Ekiz, misdaadjournalisten Paul Vughts en John van den Heuvel, journalist Jort Kelder, de Belgische premier Bart de Wever en mediapersoonlijkheden Lale Gül en Natascha van Weezel de Pim Fortuynprijs. Onder meer columnisten Nausica Marbe, Kitty Herweijer en Arthur van Amerongen waren genomineerd.

Oorkonde voor Theodor Holman (beeld: X.com)
Theodor Holman (beeld: X.com)

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Theodor Holman Park in Israël opgericht