Toneelstuk over Sobibor in kamp Westerbork

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het stuk zal gaan over de opstand in Sobibor, een van de vernietigingskampen van de nazi’s gedurende de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling, een productie van de Stichting Culturele Projecten De Blauwe Tulp, wordt uitgevoerd door vijftig acteurs en muzikanten. Dat meldde Herinneringscentrum Kamp Westerbork vrijdag.

Op 14 oktober 1943 braken zeshonderd Joden uit Sobibor. De meesten werden kort daarna opgepakt en doodgeschoten of sneuvelden in de mijnenvelden rond het kamp. Slechts 47 Joden overleefden de opstand, onder wie één Nederlandse vrouw. In het herinneringscentrum is dan ook een tentoonstelling te zien over het beruchte ‘kindertransport’. Op 8 juni 1943 werden bijna 1.300 Joodse kinderen vanuit Westerbork naar Sobibor weggevoerd. Drie dagen later werden zij allen direct na aankomst vermoord.

In Sobibor was een vernietigingskamp in het Generaal-Gouvernement (tegenwoordig Oost-Polen), dat gevestigd was nabij het dorp Sobibor. Het kamp, gebouwd en gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog, stond onder gezag van nazi-Duitsland. Het kamp bestond van april 1942 tot november 1943. Er zijn 170.165 mensen vermoord, voornamelijk Joden, maar ook Sinti en Roma, en niet-Joodse Polen. Andere bronnen spreken van 150.000 tot 250.000 doden. Er werden ruim 34.313 Nederlandse Joden vermoord. Het was vrijwel het enige concentratiekamp van waaruit een geslaagde ontsnapping plaatsvond.

Categorie:

Home » Nieuws » Toneelstuk over Sobibor in kamp Westerbork