Turken vastgezet om Hitlergroet

Auschwitz
Auschwitz

De Turken zitten in voorarrest en riskeren een gevangenisstraf van twee jaar, omdat ze in het voormalige vernietigingskamp Auschwitz de Hitlergroet brachten. Het gaat om een man en vrouw van 22 jaar. Beiden zijn student. Ze maakten foto’s van elkaar onder de Arbeit macht frei-toegangspoort terwijl ze met hun rechterhand een nazi-groet brachten, zo meldt het Israëlische dagblad Ha’aretz.

Het gebruik van nazi-symbolen is verboden in Polen, dat zwaar te lijden had tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook in Nederland is het strafbaar om de groet te brengen. In Auschwitz werden door de nazi’s 1,3 miljoen mensen vermoord. De meesten van hen waren Joden, maar ook veel Sinti en Roma vonden hier de dood. 

Het is niet voor het eerst dat Turken in concentratiekampen in de problemen komen. Afgelopen oktober werden twee andere Turkse studenten opgepakt omdat ze in het Poolse concentratiekamp Majdanek ‘Heil Hitler’ riepen. Turkije was tijdens de Tweede Wereldoorlog neutraal en ving zelfs Joodse vluchtelingen op. Toch ontbreekt het de jonge Turkse bezoekers van deze voormalige kampen aan voldoende historisch besef.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Turken vastgezet om Hitlergroet