Twee mikwes ontdekt in voormalige Poolse stripclub

BonTon, redlightdistricttour

In een pand in het Poolse dorp Chmielnik, waar voorheen vrouwen uit de kleren gingen voor geld, is een bijzondere ontdekking gedaan. In de kelder zat een mikwe verscholen. Het Joodse ritueel bad dateert van voor de Sjoa en is vermoedelijk jarenlang door Poolse Joden gebruikt. De blauw-witte vloertegels liggen er nog steeds en de Davidsterren aan de muur zijn er nog. Een kleiner mikwe, mogelijk gebruikt door vrouwen, ligt in een aangrenzende ruimte.

Strippaal

Dit alles meldt de Israëlische kwaliteitskrant Haaretz in een artikel. Vijftien jaar geleden werd de striptent Sphinx gesloten, waarna het een aantal jaar later gekocht werd door zakenman Marian Zwolski. In het pand zijn de overblijfselen van het sekswerk nog zichtbaar: er staat een strippaal, hangt een lichtbord van Heineken en er hangen erotische afbeeldingen aan de muur die verwijzen naar het oude Egypte. Zwolski is blij met zijn vondst en zegt van het pand een informatieve plek over het Jodendom te willen maken.

Veel Joden

Voor de Sjoa bestond ongeveer tachtig procent van de bewoners van Chmielnik uit Joden. Het ging om nazaten van Sefardische Joden, die tijdens de inquisitie uit Spanje waren gevlucht. Zij vestigden zich hier en bouwden in 1638 een eigen synagoge. Deze bestaat nog steeds. Na de oorlog waren er in Chmielnik nog vier van de 42 Joden over. De rest was vermoord door de nazi’s. De sjoel werd voortgezet, maar een ander pand met twee mikwes werd opgegeven.

Tijdcapsule

“Het is verbazingwekkend”, zegt Meir Bulka, tegen de krant. Bulka pleit voor het behoud van Joods erfgoed in Polen . “Je komt de kelder binnen en je bevindt je in een andere wereld. Het is als in een tijdcapsule.” Eigenaar Zwolski omarmt het enthousiasme en wil er een toeristische attractie of museum van maken. “Ik ben hier geboren en getogen, dus ik geef om de geschiedenis van de plek. Ik wil niet dat het verdwijnt. Ik moedig de mensen aan om het verleden te herdenken en ik roep ook jullie, de Joden, op om het te bewaren en ervoor te zorgen dat het herdacht wordt.”

Lees ook:
Polen ondertekent wet voor geroofd Joods bezit, Israël roept ambassadeur terug

Israël heeft zijn ambassadeur in Polen teruggeroepen uit woede over de nieuwe Poolse eigendomswet. Die maakt het moeilijker voor Joodse overlevenden en nabestaanden om geroofd bezit terug te eisen. De wet regelt in het algemeen dat de huidige eigenaren of hun erfgenamen na dertig jaar geen aanspraak meer mogen maken op in beslag genomen eigendommen.

Categorie: |

Home » Nieuws » Twee mikwes ontdekt in voormalige Poolse stripclub