Dezelfde sjoel in Antwerpen twee keer ontruimd, ‘Joodse wijken staan in brand’

VRT

De politie in Antwerpen heeft op zaterdag twee keer dezelfde synagoge ontruimd omdat er teveel mensen waren samengekomen. Daarmee werden de coronaregels gebroken. De ontruimingen vonden op twee verschillende momenten tijdens sjabbat plaats en de synagoge-leiding trekt zich blijkbaar weinig van de coronaregels aan. Burgemeester Bart de Wever (N-VA) van Antwerpen verklaart dat het gedrag niet door de beugel kan. “De Joodse wijken staan in Brand,” zegt hij, doelend op de vele problemen rond corona in de buurten waar gemiddeld veel Joodse Antwerpenaren wonen.

Bijna ingebroken
Op zaterdagochtend werden tientallen mensen aangetroffen in de sjoel aan de Van Spangenstraat. Daar waren meer dan het toegestane aantal van maximaal vijftien mensen aanwezig. De politie kwam erachter door een melding van een getuige. De sjoelgangers lieten de agenten eerst niet binnen. Vlak nadat de politie de toestemming van het parket kreeg om in te breken, werden ze alsnog binnengelaten. Het identificeren van de aanwezigen verliep vervolgens rustig, aldus de politie.

Zelfde plek
Na de ontruiming van het huis van samenkomst was het in de avond opnieuw op deze plek raak. Ook toen moest de politie er aan te pas komen om in te grijpen en weer waren er teveel sjoelgangers aanwezig. Voor de Antwerpse burgemeester De Wever is de maat vol. “Een deel van de orthodoxe gemeenschap staat er werkelijk op om op sjabbat de liturgie te vieren. Zij lezen in de wet dat dat hen toegestaan is omdat ze individueel naar de synagoge gaan,” zegt hij tegen VRT Nieuws.

Duidelijkheid gewenst
De Wever: “Zo krijg je incident na incident in bepaalde synagoges terwijl de epidemiologische toestand in die wijken dramatisch is. In de vier Joodse wijken zit de incidentie nu al een eindje boven de duizend. Dat is tien keer meer dan het gemiddelde. Dat staat daar eigenlijk in brand.” De burgervader roept minister Annelies Verlinden (CD&V) van Binnenlandse Zaken op om de orthodoxe Joden duidelijk te maken dat ze de wet niet aan hun kant hebben. “Die duidelijkheid moet er komen, maar laat mij duidelijk zijn: dat gedrag kan absoluut niet door de beugel, het is rampzalig.” Hij waarschuwt voor opkomend antisemitisme door dit soort gedrag.

Steekproef
Vorige week kondigde De Wever aan dat er een apart onderzoek komt naar corona in twee overwegend Joodse buurten in zijn stad. Het gaat om een coronatest die vrijwillig plaatsvindt, niet gedwongen. Ook wil De Wever de Joodse gemeenschap hiermee niet apart behandelen. Hij maakt zich zorgen over de volksgezondheid in deze wijken en wil helpen. Het Vlaamse Forum der Joodse Organisaties is niet tegen de testen, maar laat wel weten dat, indien blijkt dat er daar meer corona voor komt, de bewoners ook sneller in aanmerking komen voor vaccinatie. Daarover is nog geen belofte gedaan door De Wever.

Lees verder:
Politie beëindigt Joods feest, voor derde keer in een week

De Antwerpse politie heeft voor de derde keer in één week tijd een Joods feest moeten opdoeken. In een zaal in de Joodse wijk waren donderdagavond zeker honderd mensen samen voor een diner. De deuren zaten op slot en agenten moesten daarom met een slijptol naar binnen dringen.

Categorie: |

Home » Nieuws » Dezelfde sjoel in Antwerpen twee keer ontruimd, ‘Joodse wijken staan in brand’