Larry King (87) overleden aan gevolgen van corona

YouTube

Presentator Larry King is op 87-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van corona. De populaire interviewer was meer dan 25 jaar lang een van de boegbeelden van CNN. Voor de nieuwszender presenteerde hij ‘Larry King Live’, een interviewprogramma waar hij met de beroemden der aarde de diepte in ging. De man met de bretels hield er in 2010 bij CNN mee op, waarna hij met zijn eigen bedrijf doorging met interviewen. In de laatste jaren kampte hij met zijn gezondheid totdat hij vorige maand corona kreeg. Hij overleed in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. Hij trouwde zeven keer, maar was uiteindelijk het meest verliefd op zijn microfoon.

Joodse migrantenzoon
Larry King werd werd op 19 november 1933 geboren in Brooklyn, New York, als Lawrence Leibel Harvey Zeiger. Hij was een van de twee kinderen van Jennie Gitlitz, een kleermaakster die werd geboren in Minsk of Vilnius en Aaron Zeiger, een restauranthouder en een defensiefabrikant die werd geboren in Kolomyia, Oostenrijk-Hongarije, of Pinsk in het toenmalige Russische Rijk. Zijn ouders waren orthodoxe joden die in de jaren dertig vanuit Wit-Rusland naar de Verenigde Staten emigreerden. Hij groeide op met het Jodendom, maar ging naar openbare scholen. King’s vader stierf aan een hartaanval toen hij negen jaar oud was, waardoor zijn moeder van de bijstand moest leven. King werd zwaar getroffen door de dood van zijn vader en verloor zijn interesse in school.

Miami
Na zijn middelbare schooltijd ging King werken om zijn moeder en broer te helpen onderhouden. Ook trouwde hij met zijn vriendinnetje, Frada Miller, maar het huwelijk werd al ontbonden, naar verluidt op wens van haar ouders. Ondertussen droomde hij ervan om voor de radio te werken en na een tip van een New Yorkse omroeper, verhuisde hij naar Miami, waar hij een baan het kleine radiostation WHAR. In 1957 nam hij een show over toen de ochtenddiskjockey niet kwam opdagen. Algauw deed King het korte nieuws en de sportreportages. De algemeen directeur van het station stelde voor dat hij zijn achternaam Zeiger, die ‘te etnisch’ klonk, zou veranderen. Hij koos voor King.

Playboy bunny
In 1960 stapte King over naar het grotere station WIOD, waar hij het debatprogramma Miami Undercover presenteerde. Hij profiteerde zich door beroemdheden te interviewen, zoals Jackie Gleason van The Honeymooners, een populaire sitcom. Ook kreeg King een interview met zanger Frank Sinatra. In 1961 trouwde hij met Annette Kaye, maar ook dat huwelijk strandde na enkele maanden. Wel zette zijn ex-vrouw na de scheiding een zoon op de wereld, Larry jr. Nog in hetzelfde jaar trad King in het huwelijksbootje met Alene Atkins, een Playboy bunny. Ze scheidden in 1963 en hertrouwden in 1968. Zijn zoon Andy werd geboren in de eerste periode en zijn dochter Chaia in de tweede. Tussendoor was King nog eens drie jaar getrouwd met een andere vrouw.

‘Larry King Live’
King kreeg een sportcolumn een krant en werd honkbalcommentator voor een lokaal tv-station, maar raakte in de problemen. Na in 1971 te zijn beschuldigd van diefstal in een gecompliceerde zaak waarbij de Miami-mediamagnaat Louis Wolfson betrokken was, die werd beschuldigd van meineed en fraude, kwam hij weer op vrije voeten. Hij had geen werk meer en ging bouwen aan een nieuwe carriere in Florida. Opnieuw ging hij werken bij radiostation WOID en later stapte hij over naar het grotere WGMA, waar hij zich met ‘The Larry King Show’, richtte op interviews. Het radioprogramma werd nationaal uitgezonden. In 1985 bood CNN hem aan om zijn formule op televisie uit te proberen. King greep die kans met beide handen aan en ‘Larry King Live’ was geboren.

Beroemdheid
Vanwege het grote bereik van CNN – nationaal en internationaal – lukte het King om allerlei beroemdheden te interviewen. Van Amerikaanse presidenten tot zakenmensen en van artiesten tot filmsterren, allemaal kropen ze met King achter de microfoon. Ook beroemdheden uit het buitenland zoals Margaret Thatcher, Michael Gorbatsjov en prins Albert van Monaco schoven aan, waardoor het dagelijkse interviewprogramma op CNN internationale allure kreeg. Door zijn optreden op CNN werd King zelf een beroemdheid. Twintig jaar lang schreef hij een column voorUSA Today, maar ook werd hij geparodieerd in The Simpsons. King trad op als zichzelf in zo’n dertig films, en gaf ook een voice-over voor een personage in de Shrek-films.

https://youtu.be/Y-xkTDhOpCY
Het ‘laatste interview’ met Frank Sinatra (1988)

Echtscheidingen
Kings liefdesleven stond echter niet stil. Na een relatief langdurig huwelijk met Sharon Lepore, een docente die van 1976 tot 1983 zijn productieassistent was, ging hij in 1989 zijn zesde huwelijk aan met Julia Alexander, een zakenvrouw. Het echtpaar leidde grotendeels gescheiden levens en scheidde in 1992 minnelijk. Daarna had King twee relaties, maar zonder te trouwen. De eerste, van 1992 tot 1994, was met Rama Fox, een predikante in de Movement of Spiritual Inner Awareness. Na afloop klaagde King haar aan wegens laster. De tweede relatie was met actrice Deanna Lund in 1995. Twee jaar later trouwde hij met met zangeres en actrice Shawn Southwick, die 36 jaar jonger was dan hijzelf. Het paar kreeg twee kleintjes.

Donald Trump
Ondanks al zijn privé-perikelen ging King onverdroten door met zijn dagelijkse talkshow. Onder meer de zaak en het proces rond O.J. Simpson werd als geheel door hem gecoverd. Het lukte hem telkens om beroemde gasten te strikken. Niet alleen omdat zijn show zo’n groot bereik had, maar ook omdat hij zijn gasten nooit keihard aanpakte en de beroemdheden zich daarom veilig bij hem voelden. Wel kreeg hij ze aan het praten en ontfutselde hij spraakmakende quotes bij hen. Onder meer zakenman en tv-persoonlijkheid Donald Trump was een vriend van de show van King. Zo stelde die zijn vrouw Melania in de show voor aan het grote publiek met een diepgaander interview en sprak Trump over zijn politieke ambities, zoals in 1999 toen hij zich vergeefs kandidaat stelde voor het presidentschap namens de Reform Party.


Weg bij CNN
In de loop van de jaren 2000 kwam er slijt op Larry King Live en tegen 2010 kelderden de kijkcijfers. Door hevige concurrentie van zowel Fox News als MSNBC, zag CNN de kijkcijfers onder de 675.000 per dag zakken. In 2012 kondigde de zender aan dat de 76-jarige presentator zou stoppen met de talkshow – het was echter al breed bekend dat CNN de ex-krantenredacteur Piers Morgan had benaderd om hem te vervangen. De laatste Larry King Live werd uitgezonden in december 2010. Er was hem een ​​reeks specials op CNN beloofd, maar die zijn er nooit uitgekomen.

Bretels als handelsmerk
Na zijn vertrek bij CNN wilde King niet achter de geraniums gaan zitten. Hij begon met Larry King Now, op een internetkanaal Ora TV, opgericht door de Mexicaanse mediamagnaat Carlos Slim. De show werd doorgeplaatst op Hulu en ook ging King aan de slag voor het Russische nieuwskanaal Russia Today. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012 modereerde hij een debat tussen de minder belangrijke presidentskandidaten. De bretels waren nog steeds zijn handelsmerk. Net als zijn vader was King een hartpatiënt. Nadat hij in de jaren tachtig na een zware hartoperatie was afgevallen besloot hij om de breteks te gebruiken en sindsdien heeft hij die nooit meer afgedaan.

Afscheid nemen
De laatste jaren van zijn leven kwakkelde King, die tevens een kettingroker was, met zijn gezondheid. Soms ging de show niet door of werd hij vervangen door bevriende collega’s. In 2019 strandde zijn huwelijk met met Southwick. Hij verwees daarbij naar hun leeftijdsverschil en naar het feit dat ze een aanhanger was van de Mormoonse kerk. Dat botste met zijn ‘agnostisch atheïsme’, want het Jodendom had King allang verlaten. Ze gingen uit elkaar en zij overleefde hem in 2021, samen met hun zonen Chance en Cannon, nadat hij eind 2020 corona had opgelopen. King’s kinderen uit eerdere huwelijken, Larry Jr., Andy en Chaia, waren al overleden. In 2020 stierven zij binnen enkele maanden na elkaar. Larry King werd met corona opgenomen in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles, waar hij op zaterdagochtend de dood vond. King werd 87 jaar oud.


Lees ook:
Larry King aan de slag voor Russische zender

King, die in Brooklyn geboren werd als Lawrence Harvey Zeiger en een Joodse achtergrond heeft,  gaat een programma presenteren op de Russische nieuwszender Russia Today (RT). Voorheen werkte hij zeker 25 jaar voor de Amerikaanse nieuwszender CNN. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Larry King (87) overleden aan gevolgen van corona