Tweede Kamer: mogelijk maatregelen tegen Israël na inname delen West Bank

tweede kamer
wiki

De Tweede Kamer wil dat het kabinet onderzoekt welke mogelijke maatregelen genomen kunnen worden als Israël een aantal gronden op de Westelijke Jordaanoever annexeert.. Vandaag, 1 juli 2020, is de datum waarop premier Benjamin Netanyahu’s regering op enkele Joodse nederzettingen en ook een gedeelte van de Jordaanvallei de Israëlische wetten van toepassing verklaren. De SP in de Kamer diende een motie in om acties te onderzoeken, ondersteund door de PvdA en GroenLinks. Uiteindelijk was daar een meerderheid voor. Vorige week nam het Belgische parlement ook een dergelijk voorstel aan.

Comfortabele meerderheid
De Nederlandse regering heeft al aangegeven tegen de annexatieplannen te zijn, omdat het het schenden van internationaal recht zou inhouden. De West Bank is immers betwist gebied en zou volgens internationale afspraken de basis voor een toekomstige Palestijnse staat moeten gaan worden.  Aan het vaststellen van exacte grenzen voor die staat (en daarmee ook voor Israël) zouden op basis van de Oslo-akkoorden afspraken tussen beide partijen ten grondslag moeten liggen. SP-Kamerlid Saadet Karabulut diende de motie tot onderzoek naar maatregelen samen met PvdA en GroenLinks in, die in de Kamer werd gesteund door alle progressieve oppositiepartijen, 50Plus en coalitiepartijen D66 en CDA. Zo kreeg het voorstel een comfortabele meerderheid.

Internationaal recht
De motie constateert dat de inname van delen van de West Bank ‘een grove schending van het internationaal recht’ betekent en dat Nederland en de EU eerder al maatregelen hadden genomen tegen landen die dat recht hebben geschonden. In het voorstel verzoeken de ondertekenaars ‘de minister, bij voorkeur met gelijkgestemde andere landen, opties in kaart te brengen van (mogelijk) te nemen maatregelen indien Israël overgaat tot annexatie van Palestijns gebied’. Eerder vergeleek Karabulut de inname van de betwiste gebieden met de inname van de Krim door Rusland.

Onderzoeken
Het is nu aan minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken om te onderzoeken welke maatregelen Nederland tegen Israël kan treffen als tot annexatie van de Jordaanvallei en andere gebieden wordt overgegaan. Volgens het regeerakkoord van het Israëlische kabinet Netanyahu V mag de regering vanaf 1 juli de Israëlische wet op deze gebieden van toepassing verklaren.  Dat zou  eerder een annexatie op papier zijn dan een met tanks, omdat het gaat om het Israëlisch recht dat dan zal gelden in deze gebieden. Momenteel is dat nog niet het geval. Op die manier worden enkele betwiste gebieden, waaronder de Jordaanvallei, wettelijk gelijkgesteld aan Israël zelf.

Luxemburg
Vanuit het buitenland is de afgelopen weken de druk opgevoerd tegen Israël. Zo dreigt Jordanië alle banden met het buurland te verbreken en willen ook andere landen waaronder Turkije stappen tegen het land ondernemen. De EU-landen hebben achter de schermen grote diplomatieke druk op Israël uitgeoefend om af te zien van de annexatie. Binnen de EU loopt Luxemburg hierin voorop. Dat land pleitte voor een onafhankelijke Palestijnse staat als Israël de stap neemt. De minister van Buitenlandse Zaken is al meer dan een half jaar bezig om zijn collega’s daartoe te bewegen.

Lees ook:
Belgische Kamer: maatregelen tegen Israël bij annexatie Jordaanvallei

Een meerderheid in het Belgische parlement heeft een resolutie aangenomen die de regering oproept om ‘een lijst met tegenmaatregelen’ op te stellen indien Israël de Jordaanvallei inneemt. Gedoeld wordt op Belgische of Europese sancties tegen het land. Het voorstel kwam van Ecolo-Groen.


Luxemburg wil Palestijnse staat als antwoord annexatie delen West Bank
De Luxemburgse minister Jean Asselborn van Buitenlandse Zaken heeft in Brussel voorgesteld dat de Europese Unie een Palestijnse staat moet erkennen. Dit zou moeten als reactie op de geplande annexatie van Israël van de Jordaanvallei. 

Categorie:

Home » Nieuws » Tweede Kamer: mogelijk maatregelen tegen Israël na inname delen West Bank