Tweede Kamer: rekening houden met studenten die aan sjabbat doen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er meer rekening gehouden wordt met studenten die de sjabbat in acht nemen. Door de sjabbat lopen deze studenten tegen grenzen aan waar het gaat om verplichte weekendcolleges en -werkgroepen in het hoger onderwijs. De Kamer vraagt het kabinet om onderwijsinstellingen rekening te laten houden met studenten die op een van de weekenddagen om religieuze reden een rustdag eerbiedigen, zodat onderwijsinstellingen coulant omgaan met een eventuele aanwezigheidsplicht, meldt de site van het NIK.

Weekendcolleges
Door de coronacrisis zijn veel studenten achterop geraakt in hun studies. Om een inhaalslag te kunnen maken, zijn colleges en werkgroepen in het weekend nodig. Tevens willen hogescholen en universiteiten voldoen aan de wens om het onderwijs voor studenten breder te spreiden over de week. Zo kan worden voorkomen dat de treinen en bussen weer overvol raken, iets was nog onwenselijk is zolang er geen vaccin tegen het virus gevonden is. Onderwijs geven op zaterdag kan echter een knelpunt vormen voor Joods studenten die de sjabbat willen eerbiedigen.

Kamerleden benaderd
Zodoende diende de ChristenUnie een voorstel in om tot een oplossing voor deze Joodse studenten te komen. Twee dagen later stemde een meerderheid van de Kamer voor een oproep aan het kabinet om te voorkomen dat deze groep in de knel komt. Onderwijsinstellingen moeten bij religieuze studenten soepeler omgaan met religieuze verplichtingen in het weekend, zo is de gedachte. Naar eigen zeggen heeft het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) er mede voor gezorgd dat een meerderheid van de Kamer overtuigd werd van het voorstel. De Kamerleden kregen zoveel mogelijk uitleg over het belang van de motie. 

Religie van voorschriften
De wekelijkse sjabbat-rustdag betekent dat aan onderwijs niet wordt deelgenomen en dat er naartoe reizen ook niet mogelijk is, aldus NIK-secretaris Ruben Vis. “Het Jodendom is een religie van voorschriften,” zegt hij. “Dat luistert nauw en heeft dus tot gevolg dat onder het werkverbod zoals we dit kennen voor sjabbat en Joodse feestdagen ook het niet-deelnemen aan scholing op deze dagen behoort. Daar komt ook het reizen bij van woonplaats naar hogeschool of universiteit, het dragen van voorwerpen, laptop, of het inschakelen van elektriciteit.”

Joodse studenten
Niet alleen het NIK, maar ook de Joodse studenten zelf hebben zich vorige week ingezet om de motie er door te krijgen. Ze lieten de volksvertegenwoordigers voornamelijk weten dat de godsdienstvrijheid van groot belang is in Nederland. Ook stelden ze dat waar de Kamer zich terecht voor nieuwere vrijheden inspant, deze zeer oude vrijheid niet vergeten mag worden. ‘De oorsprong van die verworvenheden moeten we niet uit het oog verliezen’, schreef een van de studenten in een brief aan verschillende Tweede Kamerfracties.

Lees ook:
Studenten strikken ambassadeurs Israël, Fatah

Een groep studenten heeft de ambassadeurs van Israël en Fatah in Nederland weten te strikken om naar Maastricht te komen voor een debat. Haim Divon (Israël) en Nabil Abuznaid (Fatah) zullen in discussie gaan over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. 

Categorie:

Home » Nieuws » Tweede Kamer: rekening houden met studenten die aan sjabbat doen