Tweede Kamer wil extra opheldering over betaling Palestijnse terreurverdachten

tweede kamer
wiki

Partijen in de Tweede Kamer nemen geen genoegen met de antwoorden van minister Sigrid Kaag (D66) van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel over de mogelijke betaling van Nederlands belastinggeld aan twee Palestijnse terreurverdachten. Dinsdag meldde Kaag aan de Kamer dat de geldstroom aan de Palestijnse landbouworganisatie UAWC tijdelijk is stopgezet vanwege onderzoek. De twee verdachten van een bomaanslag in augustus vorig jaar stonden bij die organisatie op de loonlijst. Volgens UAWC hebben ze geen geld gekregen, aldus Kaag.

Het CDA, de PVV, SGP, ChristenUnie en VVD willen extra opheldering van Kaag over de gang van zaken. Zij nemen geen genoegen met de brief en antwoorden die ze dinsdag stuurde, onder meer omdat de twee verdachten jarenlang een pasje van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah droegen. ‘Zal samen met Arne Werveling (VVD red.) opheldering vragen over de twee Palestijnse terreurverdachten die betaald werden met Nederlandse belastinggeld en een pas droegen van de Nederlandse vertegenwoordiging aldaar’, schrijft Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) op Twitter.

Ook andere partijen willen meer verklaringen van Kaag. Onlangs werd bekend dat de Britse organisatie UK Lawyers for Israel (UKLFI) de Nederlandse regering afgelopen voorjaar en in 2019 heeft gewaarschuwd voor banden tussen UAWC en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een terreurorganisatie. In haar brief aan de Kamer stelt Kaag nu dat de UAWC haar in de nazomer van 2019 al inlichtte over de twee ex-medewerkers die verdacht worden van de aanslag. De minister besloot echter pas begin deze maand om de financiering van de organisatie in te trekken. Dat gebeurde na Kamervragen van PVV, SGP en ChristenUnie.

Die partijen zijn nu samen met CDA en VVD nog niet uitgevraagd. Ze willen nu weten waarom Kaag pas in juli ingreep terwijl ze vorig najaar op de hoogte was. Ook willen de partijen weten of en hoe Kaag de informatie heeft nagetrokken die UK Lawyers for Israel haar in mei 2019 toegestuurd heeft – tevens bleek dinsdag dat de in Israël gevestigde NGO Monitor haar al op de kwestie heeft gewezen). Verder vragen de partijen zich af waarom de terreurverdachten pasjes hadden van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah.

Ook willen de fracties weten in hoeverre Kaag de kwestie serieus onderzoek heeft gedaan. ‘Deelt u de mening dat deze gang van zaken en de hiervoor aangehaalde informatie niet de indruk geeft dat de UAWC grondig onderzocht is, voor besloten is deze organisatie te gaan ondersteunen of deze ondersteuning voort te zetten?’ vragen de partijen aan de minister. Tot slot willen ze een overzicht van ‘van alle inlichtingen die u zijn toegekomen over de mogelijke betrokkenheid van UAWC bij PFLP en de wijze waarop u deze informatie gebruikt hebt bij de diverse besluiten om samenwerking te zoeken of te intensiveren met UAWC’.

Lees ook:
Kaag schort geld aan Palestijnse organisatie op, laat onderzoek doen naar terreurbanden
Nederland zal voorlopig geen geld meer geven aan de omstreden Palestijnse organisatie Union of Agricultural Work Committees (UAWC). In de periode 2017-2020 ontvangt de club 11,7 miljoen euro aan Nederlands ontwikkelingsgeld. Dit jaar is daarvan 1,27 miljoen euro uitbetaald, aldus Kaag in haar antwoorden op Kamervragen.

Categorie:

Home » Nieuws » Tweede Kamer wil extra opheldering over betaling Palestijnse terreurverdachten