Kaag schort geld aan Palestijnse organisatie op, laat onderzoek doen naar terreurbanden

wiki

Nederland zal voorlopig geen geld meer geven aan de omstreden Palestijnse organisatie Union of Agricultural Work Committees (UAWC), waarvan twee oud-medewerkers worden verdacht van een bomaanslag in augustus vorig jaar. Dit heeft minister Sigrid Kaag (D66) van Ontwikkelingssamenwerking bekend gemaakt. De verdachten zijn deels betaald met Nederlands belastinggeld dat aan de UAWC was gegeven. De PVV, SGP en ChristenUnie in de Tweede Kamer hadden eerder vragen gesteld aan Kaag over de gang van zaken. Ook komt er een extern onderzoek naar de mogelijke terreurbanden en heeft de minister een pro-Israëlische organisatie uit Groot-Brittannië een brief gestuurd.

Miljoenen euro’s gestort
De twee verdachten van de terreuraanslag bij de plaats Dolev, waarbij een 17-jarig meisje om kwam, zijn allebei lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PLFP). Dit is een organisatie die op de EU-lijst staat van terroristische organisaties. Nederland werkt al jaren samen het de UAWC, onder meer door belastinggeld te storten. In de periode 2017-2020 ontvangt de club 11,7 miljoen euro aan Nederlands ontwikkelingsgeld. Dit jaar is daarvan 1,27 miljoen euro uitbetaald, aldus Kaag in haar antwoorden op de Kamervragen van de PVV. Eerder werd ook al geld gegeven. Tussen 2013 en 2017 ontving de UAWC 8,5 miljoen euro aan Nederlandse belastingcenten voor een project om de landbouwproductie en -inkomsten van boeren te vergroten.

Pasjes gekregen
De twee terreurverdachten waar het nu om draait waren medewerkers van UAWC. De organisatie informeerde Nederland daarover en vertelde ook dat ze waren ontslagen. Kaag: ‘Bij nader archiefonderzoek naar aanleiding van deze schriftelijke vragen is echter geconstateerd dat zij wel een deel van hun salaris ontvingen als onderdeel van de overheadkosten in het contract met UAWC’. Ook hadden de twee een pasje gekregen van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah. ‘Op basis van deze nieuwe informatie dat de twee personen die verdacht zijn van het plegen van een bomaanslag salaris ontvingen als onderdeel van de overheadkosten van het door Nederland gefinancierde programma met UAWC is op 9 juli jongstleden direct besloten om verdere betalingen aan UAWC aan te houden’.

‘Nooit aanwijzingen geweest’
Verder komt er een extern onderzoek naar de banden tussen UAWC en terreurclub PLFP, zo schrijft Kaag aan PVV-Tweede Kamerlid Raymond de Roon. Volgens Kaag zijn er nooit aanwijzingen geweest van een relatie tussen beide Palestijnse organisaties. Echter, thans blijkt dat Nederland al voor de fatale aanslag van vorig jaar werd gewaarschuwd voor de nauwe betrokkenheid van PFLP-terroristen bij de UAWC. De pro-Israëlische Britse organisatie UK Lawyers for Israel stuurde in mei 2019 een brief naar Peter Mollema, destijds hoofd van de Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse stad Ramallah, waarin werd gewezen op de terreurbanden. UKLFI ontving naar eigen zeggen echter nooit een antwoord, zo schreef de organisatie afgelopen week. Drie maanden na de waarschuwing van UKLFI volgde de terreuraanslag bij Dolev op een Israëlisch gezin.

Abdul Razaq Farraj
Een andere brief van de UKLFI vormde voor de PVV-, SGP- en ChristenUnie-fracties in de Tweede Kamer aanleiding om vragen te stellen aan minister Kaag. Daarin werd gewezen op ‘de vele banden’ tussen landbouworganisatie UAWC en terreurclub PFLP. De UKLFI wees in het bijzonder op Abdul Razaq Farraj, de financieel- en administratief-directeur van UAWC. Hij zit momenteel vast op verdenking van de bomaanslag nabij Dolev. Buitenlandse Zaken zou de waarschuwing van de pro-Israëlische organisatie hebben genegeerd. Maandag stuurde het ministerie per brief alsnog antwoord, waarin het praktisch hetzelfde aangeeft als de minister in haar antwoorden op de Kamervragen. Wel wordt terreurclub PFLP in de brief een ‘politieke organisatie’ genoemd.

Omstreden netwerk
De vraag is echter waarom de minister het externe onderzoek naar de vermoedelijke banden tussen de UAWC en het PFLP niet uitbreidt naar andere Palestijnse organisaties. Volgens watchers bestaat er namelijk een uitgebreid netwerk, het Palestinian NGO’s network, waarin non-profit en terroristische Palestijnse organisaties met elkaar verweven zijn. Hiertoe behoren onder meer facties van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) zoals Fatah, de PFLP en het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestine (DFLP). Al deze clubs plegen terreuraanslagen en zijn verbonden aan landbouworganisaties die tientallen miljoenen euro’s krijgen van buitenlandse overheden zoals Nederland en internationale organisaties zoals de EU en VN.

Andere donorlanden
In haar antwoorden op de Kamervragen geeft minister Kaag wel aan dat Nederland ‘in nauw contact’ staat met andere landen die geld donoren aan de landbouworganisatie. ‘Net als Nederland nemen zij beschuldigingen over mogelijke banden van medewerkers van UAWC met een terroristische organisatie uitermate serieus. Geen van deze landen heeft in de jaren dat Nederland met UAWC samenwerkt, zowel voor als na de aanslag van de aanslag van augustus 2019, reden gezien UAWC uit te sluiten van directe of indirecte financiering. Evenmin is in onderzoek van andere donoren geconstateerd dat er banden bestaan tussen UAWC en PFLP. Geen van de andere donoren heeft besloten betalingen aan te houden’, aldus Kaag.

Lees ook:
Kaag moet opheldering geven over ‘getrapt Nederlands geld aan Palestijnse terreurclub’

Minister Kaag (D66) moet uitleggen of het klopt dat Nederland al jaren indirect geld geeft aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een terreurgroepering. Eerder werd dit gemeld door de pro-Israëlische groepering UK Lawyers for Israel. Daarin staat dat Nederland herhaaldelijk waarschuwingen heeft genegeerd dat het getrapt belastinggeld geeft aan deze Palestijnse terreurclub.

Categorie:

Home » Nieuws » Kaag schort geld aan Palestijnse organisatie op, laat onderzoek doen naar terreurbanden