Kaag moet opheldering geven over ‘getrapt Nederlands geld aan Palestijnse terreurclub’
Minister Sigrid Kaag (D66) van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel moet uitleggen of het klopt dat Nederland al jaren indirect geld geeft aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een terreurgroepering. Eerder werd dit gemeld in een artikel van de pro-Israëlische groepering UK Lawyers for Israel (UKLFI). Daarin staat dat Nederland herhaaldelijk waarschuwingen heeft genegeerd dat het getrapt belastinggeld geeft aan deze Palestijnse terreurclub. De SGP, PVV en ChristenUnie in de Tweede Kamer hebben Kaag om opheldering gevraagd.
Landbouworganisatie
Het gaat om Nederlands ontwikkelingsgeld aan de Union of Agricultural Work Committees (UAWC). Die ontving tien miljoen dollar in de periode 2013-2016 en nog eens dertien miljoen dollar in de periode 2017-2020. UAWC is gelinieerd aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een organisatie die terreur tegen en in Israël aanmoedigt en uitvoert. Het Volksfront wil de vernietiging van Israël en streeft naar een seculiere Palestijnse staat. De organisatie staat vooral bekend om vliegtuigkapingen in de jaren zeventig. De EU, Canada en de VS hebben het Volksfront op de lijst van terreurorganisaties gezet.
‘Waarschuwing genegeerd‘
UKLFI zegt in mei 2019 een brief te hebben geschreven aan het hoofd van de Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse gebieden. Daarin werd gewezen op ‘de vele banden’ tussen landbouworganisatie UAWC en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. UKLFI wees in het bijzonder op UAWC-medewerker Abdul Razaq Farraj. Hij zou zijn aangeklaagd voor het autoriseren van een bomaanslag op een Israëlische familie. Buitenlandse Zaken zou de waarschuwing van de pro-Israëlische club uit Groot-Brittannië hebben genegeerd.
Opheldering
De PVV, SGP en ChristenUnie in de Tweede Kamer willen van minister Kaag weten of zij weet heeft van de banden tussen de UAWC en het Volksfront. Ook vragen ze of het klopt dat de gelden indirect via de landbouworganisatie in handen komen van de terreurorganisatie. “Je kunt nog zo begaan zijn met de Palestijnse zaak, je geeft geen geld aan organisaties die op enige wijze banden onderhouden met terroristen,” zegt SGP-voorman Kees van der Staaij. Ook wil hij weten wat het ministerie van Kaag werkelijk heeft gedaan met de informatie van UKLFI.
Punt
“Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de Nederlandse regering, direct of indirect, terroristen subsidieert,” stelt Van der Staaij. “Ik wil daarom dat nagegaan wordt hoe het in dit geval zit, en ook of er nog andere vormen van in- of directe steun aan kwaadaardige organisaties zijn. Als dat zo is, moet de subsidie naar zo’n organisatie of de tussenschakel, onmiddellijk stoppen. Je kunt nog zo begaan zijn met de Palestijnen, je geeft geen geld aan organisaties die op enige wijze banden onderhouden met terroristen en geweld niet schuwen. Punt.”
Kaag en de Palestijnen
Minister Kaag is de laatste week in het nieuws en de media geweest omdat ze de nieuwe lijsttrekker van D66 wil worden. Naar eigen zeggen heeft ze de beste papieren om minister-president van Nederland te worden. Momenteel is ze de enige serieuze kandidaat bij D66. Sinds haar aantreden als minister schuurde het vaak waar het om Israël en de Palestijnen ging. Er kwam en komt kritiek uit pro-Israëlische hoek omdat ze met een Palestijnse man is getrouwd die actief was voor de PLO. Ook ontstond er een rel rond een lezing van Kaag bij het CIDI, omdat die organisatie weigerde een aantal pro-Palestijnse gasten van Kaag naar binnen te laten.
Lees ook:
Opperhoofd Palestijnse Al Haq komt naar Tweede Kamer
In de Tweede Kamer vindt een bijeenkomst plaats die door velen als omstreden wordt gezien. Daar maakt directeur Shawan Jabarin van de Palestijnse ‘bevrijdingsorganisatie’ Al Haq zijn opwachting. Hij komt spreken voor jongelui van verschillende politieke jongerenorganisaties (PJO’s). Jabarin heeft banden met terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina.
Lees ook:
Kaag trekt uitnodigingen in onder druk van CIDI
Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft vier uitnodigingen voor haar lezing bij het CIDI ingetrokken. Het ging om gasten die te boek staan als progressief en Israël-kritisch. Zij waren niet welkom, zo liet het CIDI voorafgaand aan de lezing aan Kaag weten, omdat ze kritisch staan tegenover het CIDI.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren