Opperhoofd Palestijnse Al Haq komt naar Tweede Kamer

In de Tweede Kamer vindt op 31 oktober een bijeenkomst plaats die door velen als omstreden wordt gezien. Dan maakt directeur Shawan Jabarin van de Palestijnse ‘bevrijdingsorganisatie’ Al Haq daar zijn opwachting. De Palestijn komt spreken voor een groep jongelui van verschillende politieke jongerenorganisaties (PJO’s). Dit zijn de jeugdafdelingen van politieke partijen in Nederland. Jabarin is niet onomstreden omdat hij banden heeft met terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Ook andere sprekers met een dubieus verleden komen naar de Tweede Kamer. De happening wordt georganiseerd door het pro-Palestijnse Israël-Palestina Platform (IPP), waar onder andere oud-premier Dries van Agt in betrokken is.

Jabarin heeft een dubieus verleden. In 1985 werd hij door een Israëlische rechtbank veroordeeld voor het werven van leden voor het PFLP. Omdat hij banden heeft met de terreurgroep mocht Jabarin in 2003 Jordanië niet meer in. Zijn huidige organisatie Al Haq vindt dat veroordeelde terroristen recht hebben op een beloning van de Palestijnse Autoriteit (PA), omdat zij strijd hebben geleverd tegen ‘de vijand Israël’, aldus critici. Ook ziet Jabarins Al Haq terroristen van Hamas als ‘Palestijnen verbonden met het verzet’, zo meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) op zijn website. Het CIDI wijst ook op andere omstreden sprekers, zoals Samer Daoudi van het Palestinian NGO Network (PNGO), die een school vernoemde naar terroriste Dalal Mughrabi. Zij pleegde in 1978 in Israël een aanslag waarbij 36 burgers omkwamen, onder wie dertien kinderen. De PNGO noemt haar een ‘verzetsstrijdster’ en geen terroriste.

Ook meldt het CIDI dat de Nederlandse pro-Palestijnse organisaties zich hebben gehergroepeerd. ‘De rek bij United Civilians for Peace lijkt eruit te zijn. De website van dit samenwerkingsverband van Oxfam Novib, PAX, ICCO en Cordaid is al enige tijd uit de lucht en sinds hun workshop waarbij Hamas-fondsenwerver Amin Abu Rashed aanwezig was is geen sprake van activiteiten geweest’, zo schrijft de organisatie. Onder leiding van Irene Kruizinga, een oud-medewerker van de Nederlandse vertegenwoordiging bij de PA in Ramallah, is onlangs het Israel Palestina Platform (IPP) opgericht. Hierin zitten The Rights Forum (waarbij oud-premier Dries van Agt betrokken is), Een Ander Joods Geluid, hulporganisatie Oxfam Novib en vredesclub PAX. ‘Het is onduidelijk wat het concrete verschil tussen IPP en UCP is. Waarom hebben de organisaties die wel lid zijn van het Platform maar niet van de United Civilians zich niet gewoon aangesloten bij laatstgenoemde?’ aldus het CIDI.

Het CIDI vraagt zich af waarom The Rights Forum, Een Ander Joods Geluid, Oxfam Novib en PAX volgens de organisatie mensen uitnodigen die banden hebben met terreurorganisaties. ‘Er zijn tal van mensenrechtenorganisaties die goed werk verrichten en verdienen om gehoord te worden. Het is dan jammer om te zien dat in plaats daarvan, gekozen wordt voor activisten met terreurbanden en organisaties die aanslagen goedpraten.’

Categorie:

Home » Opperhoofd Palestijnse Al Haq komt naar Tweede Kamer