Israël overweegt villa voor ambassade te verkopen

Rijksvastgoedbedrijf

De staat Israël is geschrokken van de vele regels die de verhuizing van haar ambassade in Den Haag met zich meebrengt. Ook de boze reacties van omwonenden van de nieuwe lokatie en de verhitte discussie in de Haagse gemeenteraad hebben gezorgd voor schrik. Mede daarom wordt overwogen om de aangekochte witte villa aan het Plein 1813, waar de ambassade zich wil vestigen, weer van de hand te doen. Dit blijkt uit een interview dat ambassadeur Aviv Shir-On heeft gegeven aan het AD. Niet alleen het gedoe rond de verplaatsing van de diplomatieke post speelt een rol in het mogelijke besluit, maar ook de torenhoge verbouwingskosten. Voorlopig blijft de situatie nog zoals hij is. Onlangs besloot de gemeenteraad de casus opnieuw door juristen te laten onderzoeken.

Sinds enige tijd wil de Israëlische ambassade in Nederland verhuizen van haar oude plek nabij het Binnenhof naar een nieuwe plaats ergens in Den Haag. Daarom kocht de staat Israël twee jaar geleden een oude witte villa aan het Plein 1813 van het Rijksvastgoedbedrijf voor vier miljoen euro. In het rijksmonument heeft ooit minister Joseph Luns (KVP) van Buitenlandse Zaken decennialang gewoond. Na de aankoop leek er niets aan de hand, maar in 2018 kwamen er protesten uit de buurt en kritische vragen vanuit de gemeenteraad. Ambassadeur Shir-On bekent nu in het AD dat hij graag zijn ambassade had gevestigd in de kantoorgebouwen Babylon (nabij het Centraal Station) of het World Trade Center. Daar was de ambassade volgens gem niet welkom. Nooit had hij gedacht dat een verhuizing naar Plein 1813 zo omstreden zou zijn. “Er zaten al meer ambassades. We dachten: We’ll join the club.”

Om de monumentale witte villa bestendig te maken voor terreuraanvallen, moet er flink verbouwd worden. Zo moeten muren vervangen worden voor betonnen wanden en zal een wachtershuisje aangepast moeten worden. Ook moeten er tientallen bomen worden gekapt omwille van de veiligheid van het gebouw, haar medewerkers en bezoekers. De verbouwing dreigt nu erg duur te worden, zo geeft Shir-On aan in de krant. De Nederlandse regels voor het monumentale gebouw en van de welstandscommissie spelen parten. “In Israël mag je ook niet zomaar gaan bouwen of verbouwen. We respecteren ook absoluut alle regels en wetten die hier gelden. Maar dat er zo veel regels zouden zijn, hebben we niet voorzien. De kosten dreigen rocket high te worden,” aldus Shir-On.

Volgens de Israëlische ambassadeur draait het om een extra bedrag van ongeveer twintig miljoen euro dat in het monument moet worden gestopt om de oude villa eigentijds te maken. Veiligheid staat voor de ambassade voorop en mede daarop lopen de kosten ook hoog op tot ver boven het budget. Shir-On: “Ik ben geen tycoon die onbeperkt met miljoenen kan smijten. Dit is geld van de staat Israël, van de belastingbetaler.” De ambassadeur heeft er bijna hoofdpijn van, zo wordt duidelijk. Niet alleen de hoge verbouwingskosten maken hem onrustig, maar ook de vele negatieve reacties van buurtbewoners gemeenteraadsleden. Zij vinden dat Israël het monument en de omgeving ervan zouden aantasten. Mogelijk doet de staat Israël het pand weer in de verkoop en gaat er gezocht worden naar een andere lokatie, zo meldt het AD.

Op 13 oktober jongstleden besloot de Haagse gemeenteraad met een nipte meerderheid dat het college van burgemeester en wethouders de afspraken met de Israëlische ambassade moet heronderhandelen. Al sinds de zomer lopen raadsleden van onder meer de Partij voor de Dieren (PvdD) te hoop tegen de verhuizing, onder meer omdat er tientallen bomen moeten worden gekapt als de ambassade er komt. Eerder werd na veel protest besloten dat ingehuurde juristen van de gemeente opnieuw juridisch onderzoek moeten doen naar de gronden waarop de verhuizing van de Israëlische ambassade kan plaatsvinden. Ze moeten het Verdrag van Wenen nog eens goed bestuderen, zo besloot de Haagse gemeenteraad. Volgens sommige partijen in de raad interpreteert wethouder Boudewijn Revis (VVD) het internationale verdrag verkeerd, waardoor de verhuizing mogelijk onterecht zou zijn.

Volgens deskundigen kan de verkoop en verplaatsing niet zomaar ongedaan worden gemaakt, omdat het pand al in handen is van de Israëlische staat en de gemeente Den Haag al akkoord is gegaan met de verplaatsing. De gemeente heeft zich gebaseerd op het verdrag van Wenen, dat bepaalt dat ontvangende autoriteiten alle ruimte en medewerking moeten verlenen aan diplomatieke posten van bevriende naties. Desalniettemin blijft de Haagse gemeenteraad verzet bieden, onder meer omdat omwonenden rond de toekomstige ambassade de verhuizing en verbouwingen niet zien zitten. De raadsleden komen voor deze bewoners op. Niet alleen het gebouw en de bijbehorende tuin, maar ook het Plein 1813 dienen te worden verbouwd. Lees hier een uitgebreid artikel over de punten waarover thans gesteggeld wordt.

Categorie:

Home » Israël overweegt villa voor ambassade te verkopen