‘Trump geeft Jeruzalem weg aan Abbas’

Jeruzalem
wikipedia

De Amerikaanse president Donald Trump zou Jeruzalem – of op zijn minst Oost-Jeruzalem – willen toebedelen aan de Palestijnen als de hoofdstad van hun toekomstige onafhankelijke staat. Dit zeggen ingewijden in het Witte Huis volgens Israëlische bronnen. Trump zou zo graag vrede willen dat hij ervoor bereid is om Jeruzalem weer op te delen in een westelijk en oostelijk deel, zo luidt het. President Mahmud Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA) heeft het contact met de VS gemeden sinds de aankondiging van de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Trump zou maandenlang zijn hoofd hebben gebroken om Abbas weer aan tafel te krijgen, zo melden de bronnen. Het aanbieden van Jeruzalem als hoofdstad voor de Palestijnen zou het ultieme ‘lokaas’ zijn in het allesomvattende vredesplan, waar de Amerikaanse president samen met zijn schoonzoon Jared Kushner al maanden aan werkt. Dit plan moet nog voor het einde van het jaar worden gepresenteerd als de ultieme eindoplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Trump kondigde eerder al aan dat hij en zijn schoonzoon erg ver gevorderd zijn en dat het nog slechts een kwestie van tijd is. Zowel de Israëli’s als de Palestijnen moeten dit plan van Trump accepteren, zo vindt het Amerikaanse staatshoofd.

Het betrekken van de status van Jeruzalem ligt lastig bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die de stad ziet als ‘de eeuwige en ongedeelde hoofdstad’ van de staat Israël. In het laatste jaar is hij juist bezig geweest met een uitgebreide campagne om de stad zo op de kaart te zetten. Die campagne werd gesterkt door de verplaatsing van de Amerikaanse ambassades en het openen van diplomatieke posten van onder meer Tsjechië en Slowakije in de hoofdstad. Het ‘weggeven van Jeruzalem’ aan de Palestijnen kan een bom betekenen onder de coalitieregering van Netanyahu, waar rechts-nationalistische partijen aan deelnemen die een dergelijke zet nooit zullen accepteren.

Ook komen er volgend jaar parlementsverkiezingen aan die door het besluit beïnvloed zouden kunnen worden. De kans dat de status van Jeruzalem dan het hoofdthema van de verkiezingen wordt, is dan groot. Binnen de regering van Trump wordt echter gewerkt aan een totaaloplossing, waar Jeruzalem een onderdeel van zal zijn. Onder andere de Amerikaanse ambassadeur David Friedmann werkt daar aan. Verder heeft Trump eerder al aangekondigd dat de Israëli’s niet alles kunnen krijgen en dat zij ook consessies moeten doen. Toen was het echter nog niet duidelijk waar hij op doelde. Mogelijk verandert het hele plan nog, hetgeen te maken geeft met de onvoorspelbaarheid van de Amerikaanse president.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Trump geeft Jeruzalem weg aan Abbas’