NOS over de schreef met ‘de Jood Soros’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De nieuwsredactie van de NOS heeft een fout gemaakt  door de Joods-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros als ‘de Jood’ te bestempelen. Ook repte de redactie over een ‘invloedrijke bemoeial met tentakels ver in de wereldpolitiek’. Het bericht, dat de sfeer ademt van antisemitisme, extremisme en complotdenken is na veel kritiek op social media aangepast. Volgens de hoofdredactie van de NOS-nieuwsdienst is er een fout gemaakt. Inmiddels is ook de titel veranderd. Wie van de redactie deze canard heeft gemaakt en hoe die is ontstaan, dat blijft vooralsnog een raadsel. In de journalistiek is het al jaren bekend dat de NOS stagiairs van de HBO’s en MBO’s Journalistiek nieuwsberichten en Teletekst-berichten laat maken. Volgers vermoeden dat daar weer de fout ligt. In Alt-right kringen en op internet gaan veel complottheorieën met antisemitische trekjes over Soros rond. Op dinsdag werd een bom in de brievenbus van Soros gevonden.

Geenstijl
Het artikel over Soros, die er door complotdenkers en bepaalde politieke partijen van wordt verdacht een ‘hidden hand’ te zijn in regeringen en instituties, werd op dinsdag overdag geplaatst. De redactie van weblog Geenstijl sprong er bovenop. ‘We weten niet precies met welke stijlvorm de noslims op de webredactie nu weer experimenteren, zo helemaal zonder aanhalingstekens enz., maar also alSO ALSO. Zo kan-ie wel weer hè! Ze hebben al genoeg meegemaakt en Soros krijgt bovendien al genoeg te verduren op Twitter van anonieme accounts met niet heel veel volgers maar wel veel ideeën. En ondanks dat we weten dat hij heus wel een paar boevenclubs steunt vinden we de Soros-kaart een soort rechtse godwin waarvan de doorsnee speler echt niet heel veel verder komt dan schermen met Kalergi & Co. Saai’, aldus Geenstijl.

Yoeri Albrecht
Niet alleen Geenstijl gaf de NOS-redactie ervan langs, want ook op Twitter kaarten gebruikers de misstap van de NOS aan. “Stel je voor dat een jood zomaar kritiek zou geven op regeringen. Hebben ze bij de @NOS iemand van Der Stürmer aangenomen?” twitterde Yoeri Albrecht, directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Hij was behoorlijk verbaasd over het artikel, waarin tevens beweerd wordt dat Soros eigenhandig bepaalt waaraan zijn vermogen wordt besteedt. Albrecht: “Soros bepaalt juist niet zelf waar zijn geld heen gaat daar heeft hij juist een hele Foundation voor opgezet waar de staf beslist over de grants.” Anderen vallen de Balie-directeur bij. ‘Peanuts, monkeys-journalistiek’ twittert Joost van Kuppevelt, doelend op de stagiairs die bij de NOS te grote verantwoordelijkheden krijgen. Albrecht vervolgt: “Je ziet hoe goed de nare propaganda van Putin en Orban werkt. Volidioten bij de NOS nemen zo’n frame klakkeloos over.” en “Een degelijke nieuwsorganisatie moet ook zijn webredactie betalen en het niet laten volkalken door stagiaires.”

‘Stop Soros-wet’
George Soros wordt er door rechts-nationalistische politieke partijen, Alt-right, het Kremlin en de Hongaarse premier Viktor Orbán van beschuldigd een te grote vinger in de pap te hebben in overheden en instituties. Zo spreekt FvD-voorman Thierry Baudet van een mars van Soros door de instituties en benadrukt hij dat de filantroop gevaarlijk zou zijn. In Hongarije woedt al jaren een hetze van de regering tegen Soros, die in dat land geboren werd. Hiertoe behoorde ook een antisemitische campagne die Orbán onder druk stop zette. Via zijn Open Society Foundation (OSF) gaat zijn vermogen naar goede doelen en instanties in landen met een zwakke democratie. Afgelopen voorjaar sloot de OSF zijn kantoor in Boedapest nog vanwege de ‘Stop Soros-wet’, die eerder door het Hongaarse parlement werd aangenomen. Het gaat om drie wetten die de overheid meer handvatten geven om op te treden tegen NGO’s die migratie steunen en vluchtelingen helpen. Volgens de regering vormen zij ‘een veiligheidsrisico’ voor Hongarije. Gedoeld wordt op organisaties die buitenlandse fondsen ontvangen. Onder deze fondsen valt onder meer de stichting van Soros.

Over Soros
Soros emigreerde in de jaren vijftig naar de Verenigde Staten waar hij het zakenleven inging. Soros verdiende een fortuin door op de beurs te speculeren en stopt een deel van zijn vermogen sinds de jaren zeventig in goede doelen over de hele wereld om de democratie te versterken. Hij is een filantroop die projecten met een bepaalde politieke kleur ondersteunt, zoals Palestijnse organisaties. Rechtse en conservatieve groepen in Amerika, waaronder het radicaal rechtse Altright, hebben de pik op Soros en verdenken hem van politiek activisme. Dit zouden de Soros leaks hebben bewezen. Sinds het uitlekken van die documenten lijkt er een hetze aan de gang te zijn tegen Soros door radicaal rechts, en autoritaire regimes en regeringen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Cultuur » Media » NOS over de schreef met ‘de Jood Soros’