Pro-Palestijnse vliegers met nazi-symbolen in Vlissingen

Op het strand van Vlissingen is een actie aan de gang met pro-Palestijnse vliegers. Op zeshoekige vliegers zijn symbolen voor de Palestijnen en tegen Israël te zien, waaronder een hakenkruis en een kopie van de rijksadelaar van nazi-Duitsland. Ook is er een vlieger met een van de raketten waarmee terreurgroep Hamas de Israëli’s dagelijks bestookt. De actie wordt ondersteund door wethouder Rens Reijnierse (50PLUS), die de pro-Palestijnse activisten heeft geprezen voor hun werk, onder meer op Twitter. Daar wordt hij momenteel verbaal aangevallen door pro-Israëlische twitteraars. Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) veroordeelt de campagne, die het ‘ongepast’ noemt vanwege de vliegers met brandbommen die sinds het voorjaar worden opgelaten vanuit de Gazastrook en in Israël voor grote branden hebben gezorgd. De vliegercampagne in Zeeland is in het weekend begonnen, ligt nu even stil en gaat donderdag weer door.

De Vlissingse vliegercampagne is georganiseerd door kunstgroep ruimteCAESUUR, die iedereen oproept om naar het strand te komen om de werken te bewonderen. De vliegers met totalitaire en pro-Palestijnse symbolen zijn gemaakt door kunstenaars uit Nederland, België en de Gazastrook. Onder het mom van kunst en de vrijheid van expressie mogen zij deze vliegers oplaten. Op de website van ruimteCAESUUR staat dat de terreur vanuit Gaza op Israël met brandende vliegers ‘een vrolijk politiek statement van protest’ is. Ook noemt de kunstgroep de branden ‘verzet’ dat ‘af en toe’ plaatsvindt. Sinds het voorjaar zijn echter vele honderden hectaren aan natuurgebied en landbouwgrond in Israël verloren gegaan dankzij de vliegers van Hamas met brandbommen eraan. Omdat er dit weekend te weinig wind stond, konden de vliegers van Vlissingen de lucht niet in. Vandaar dat er een nieuwe poging wordt gewaagd op donderdag.

De kunstenaars krijgen volop steun van wethouder 50PLUS-wethouder Rens Reijnierse uit Vlisslingen. Hij staat achter het project en vindt het vooralsnog ‘geslaagd’. Zo twittert hij: ‘Vliegers op het badstrand. Prachtige herfstdag in Vlissingen, geen wind, dus de vliegers vliegen niet. Project voor Palestina toch geslaagd ❤️’ Het CIDI kaart de tweet aan en krijgt op het sociale medium bijval van vele pro-Israëlische twitteraars die hun ogen niet zeggen te kunnen geloven. ‘En nu trots rondlopen in Vlissingen? U weet niet hoeveel schade en angst de Hamas vliegers in Zd. Israël aanrichten? U moet u schamen en bent het niet waard wethouder van te zijn’ twittert Joop Soesan, een prominente Joodse Nederlander die woonachtig is in Israël. Hij krijgt bijval van parlementair verslaggever Ernst Lissauer: ‘Hebben ze er ook pakjes voor kinderen aan vastgemaakt zoals ze in Gaza doen in de hoop niets vermoedende Joodse kinderen te treffen met een brandbom?’

De wethouder heeft nog niet gereageerd op de tweets en er zijn nog geen vragen gesteld vanuit de Vlissingse gemeenteraad. Mogelijk volgen er nog vragen vanuit de raad. Reijnierse is niet de enige wethouder die onder vuur is komen te liggen door omstreden uitspraken op Twitter. Zo kwam twee maanden geleden de Twense wethouder Mark Paters (Gemeentebelangen, Twenterand) in de penarie door een vermeend ‘anti-Joodse tweet’ rond het voetbal. Tijdens de wedstrijd Ajax-Dynamo Kiev, in de voorronde van de Champions League, gaf Paters middels een tweet kritiek op het matige werk van de commentator op tv-zender Veronica. Hij noemde de commentator ‘neus’, een term die door hooligans wordt gebruikt om ‘de Joden van Ajax’ aan te duiden. Deze term wordt als antisemitisch gezien. Meteen kreeg de Twentse wethouder veel kritiek op Twitter. Hij heeft de tweet verwijderd en spijt betuigd.

Categorie:

Home » Nieuws » Pro-Palestijnse vliegers met nazi-symbolen in Vlissingen