Ophef na ‘anti-Joodse tweet’ Twentse wethouder

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Op Twitter is reuring ontstaan na een vermeende antisemitische tweet van de Twentse wethouder Mark Paters (Gemeentebelangen, Twenterand) waarin hij een opmerking maakt over Joden. Tijdens de wedstrijd Ajax-Dynamo Kiev, in de voorronde van de Champions League, gaf Paters middels een tweet kritiek op het matige werk van de commentator op tv-zender Veronica. Hij noemde de commentator ‘neus’, een term die door hooligans wordt gebruikt om ‘de Joden van Ajax’ aan te duiden. Deze term wordt als antisemitisch gezien. Meteen kreeg de Twentse wethouder veel kritiek op Twitter. Hij heeft de tweet verwijderd en spijt betuigd.

Paters twitterde: ‘Alsjeblieft @VeronicaTV zend de tweede helft uit zonder commentaar van deze neus’. Ene Erik Tiel twitterde daarop: ‘zo meneer de wethouder…let u even op uw taalgebruik. Om een verslaggever een “neus” te noemen…@gemtwenterand Wethouderonwaardig lijkt me ‘. Ook kwam er kritiek van twitteraars Jordi Asjes met ‘Dit staat je trouwens ook niet zo netjes, wethouder….. #dinaja’ en van Dennis Hens: ‘Zeer volwassen gedrag van wethouder @MarkPaters . Precies een politicus die we nodig hebben in deze moeilijke tijden’. Vervolgens werd de wethouder uit Twenterand uitgemaakt voor racist en antisemiet.

Met de term ‘neus’ bedoelt Paters vermoedelijk dat de commentator van Veronica een supporter van Ajax is. Neus wordt door hooligans van andere clubs gebruikt als scheldnaam voor fans van Ajax, als tegenhanger van de geuzennaam ‘Joden’ die Ajacieden voor zichzelf gebruiken. De wethouder verwijderde zijn tweet en bood daarna publiekelijk excuses aan. ‘Het twitterbericht dat ik tijdens de voetbalwedstrijd heb uitgedaan, was absoluut niet kwetsend bedoeld en ik heb er dan ook enorme spijt van. Als er mensen zijn die dit als kwetsend hebben ervaren, dan bied ik hen mijn oprechte excuses daarvoor aan. Het was dom en ondoordacht en daarom heb ik het bericht ook direct van mijn tijdlijn verwijderd’, zo schrijft Paters in een bericht. Daarna is de storm gaan liggen. Mocht Paters zijn tweet niet hebben weggehaald, dan was er mogelijk aangifte tegen hem gedaan. Dit gebeurt vaker wanner er sprake is van antisemitische spreekkoren of uitlatingen in het voetbal.

Categorie:

Home » Nieuws » Sport » Ophef na ‘anti-Joodse tweet’ Twentse wethouder