Nederlandse versie Mein Kampf bijna uit

Mein Kampf
Wiki

De Nederlandstalige wetenschappelijke versie van Mein Kampf, het omstreden boek van Adolf Hitler dat sinds 1974 niet meer mag worden uitgegeven in Nederland, ligt bijna in de winkel. De spanning stijgt onder boekverkopers, die verwachten dat het uitbrengen van het beladen boekwerk spanningen met zich mee kan brengen. Nog steeds is het in Nederland officieel verboden om het boek te herdrukken, omdat het uitlatingen bevat die beledigend zijn voor Joden en aanzetten tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden. In het recente verleden was er al veel debat over de verkoop van het boek en waren er spanningen over.

Elf jaar geleden werd in politiek Den Haag nog hevig gediscussieerd over het boek, zo meldt het Historisch Nieuwsblad. Toenmalig minister Ronald Plasterk (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen liet weten dat het boek vrij verkrijgbaar moest zijn, maar een meerderheid van de Tweede Kamer (83 van de 150 zetels) was daarmee oneens en Mein Kampf bleef een verboden boek. Sindsdien is er veel veranderd, onder meer omdat het boek in Duitsland werd uitgebracht met een wetenschappelijke verklaring erbij. Door de tekst van Hitler met wetenschappelijke uitleg te publiceren, werd het antisemitische pamflet van Hitler in Duitsland weer enigszins acceptabel.

De nieuwe Duitse versie van het boek, met kritische wetenschappelijke opmerkingen, is sinds 2015 ook online te downloaden. In dat jaar verviel het auteursrecht en verscheen de nieuwe editie begin 2016 dan ook in Duitsland. Op deze wetenschappelijke versie rusten weer nieuwe auteursrechten, die werden gekocht door uitgever Mai Spijkers van Uitgeverij Prometheus. Hij liet het werk vervolgens vertalen door onder meer Duitslanddeskundige Willem Melching, die er een groot karwei van heeft gemaakt. Spijkers is tegen het algehele verbod dat sinds 1974 van kracht is. Vermoedelijk wil hij met het uitgeven van de wetenschappelijke versie aanschoppen tegen dit boekverbod.

In Nederland roept het verbod van Mein Kampf bij tijd en wijlen discussie op. Zo kwam galeriehouder Michiel van Eyk in 2014 in de problemen nadat hij een oude versie van het boek in zijn etalage had gelegd. Eerder had advocaat Herman Loonstein met zijn Federatief Joods Nederland aangifte tegen de ondernemer gedaan wegens het zaaien van haat. Van Eyk moest zich melden op het politiebureau en het Openbaar Ministerie (OM) wilde de man laten vervolgen. In 2015 kwam hij opnieuw in de publiciteit door het boek wederom in de vitrine te leggen. Dit keer gingen antifascisten ermee aan de haal door bordjes op zijn raam te plakken met: ‘Verboden voor Joden – voor negers – voor moslims’. Na enige media-aandacht haalde Van Eyk het boekwerk weer weg. Later bepaalde het Hof dat hij niet gerechtelijk zou worden vervolgd.

Categorie:

Home » Nieuws » Nederlandse versie Mein Kampf bijna uit