UGent stopt projecten met Israël, maar activisten eisen meer

De boekentoren van Gent (foto: K. Rijken)

Het bestuur van de Universiteit van Gent (UGent) heeft besloten om alle samenwerkingsprojecten met Israëlische onderwijsinstellingen en wetenschappers te stoppen. Dat doet het bestuur na een advies van de zogenoemde mensenrechtencommissie van de universiteit, die niet met zekerheid kan zeggen of deze partners mensenrechten zouden kunnen schenden. De anti-Israël-activisten aan de UGent zijn ontevreden: zij eisen meer en willen een totale boycot van Israël.

Uit het advies van de mensenrechtencommissie blijkt dat alle samenwerkingen met Israëlische onderwijsinstellingen ‘problematisch’ zouden zijn. Volgens de commissie zouden ze direct of indirect mensenrechten kunnen schenden, of nauwe banden hebben met de Israëlische regering en zo bijdragen aan de oorlog in Gaza. Er werd voor het eerst per instelling geoordeeld, niet per onderzoeksgroep, aldus de VRT. De rector van de UGent, Rik Van De Walle volgt het advies op.

‘Dit impliceert dat de UGent alle lopende institutionele samenwerkingen met Israëlische universiteiten en onderzoeksinstellingen wil stopzetten’, schrijft Van De Walle. ‘De nodige stappen worden gezet binnen de consortia om na te gaan of de samenwerking met de betrokken Israëlische partners kan worden stopgezet. Indien dit niet het geval is, dient de UGent de nodige stappen te zetten om zelf uit de projecten te stappen. Uiteraard zal dit met de meeste zorg voor de betrokken onderzoekers en promotoren gebeuren, met inachtneming van de contractuele verplichtingen’.

Stopzetting van de samenwerking met Israël of niet, de anti-Israël-activisten – die de UGent al drie weken in hun greep houden – zijn ontevreden. Zij eisen een totale boycot en willen dat de universiteit ook alle verbanden met Israëlische bedrijven verbreekt. ‘We eisen dat de UGent ook de samenwerkingen met zes Israëlische bedrijven stopzet. Ook zij dragen bij aan de oorlog, de constante schendingen van de mensenrechten en het lijden in Gaza. We gaan door tot onze eisen worden ingewilligd’, aldus de actievoerders in een verklaring.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » UGent stopt projecten met Israël, maar activisten eisen meer